Jedite zdravo

Ovim ćete trikovima jednostavno provjeriti je li vaše maslinovo ulje svježe i ekstra djevičansko

27.06.2021.
u 12:00

Jeste li znali da je oko 70 posto maslinovog ulja koje se nalazi na tržištu lažno?

Čak i gore, jeste li znali da vam može biti loše od takvih ulja – posebno ako ste alergični na sastojke koje su u njega dodali?

Može se reći da je oko 2/3 maslinovih ulja na tržištu lažno, u smislu da im se dodaju druga ulja kako bi se povećala količina ali i uštedjelo, neka su i pokvarena a isto tako i čista prevara, piše Ordinacija.hr. 

"Ulja koja su manje čista, kojima su dodana druga ulja ili tvari, mogu tako sadržavati ulje soje, suncokreta, palme ili kanolino ulje“, pojasnila je Aishwarya Iyer, direktorica tvrtke Brightland. Dodaje kako maslinovo ulje postane pljesnivo ili iako mutno ako se preša s prašinom i zemljom. Stara ili kiselkasta ulja su rezultat neadekvatne pohrane i izlaganja jakoj svjetlosti, vrućini ili zraku. Ako vam ulje ima jako neugodan okus, u njemu čak mogu biti i larve mušica.

SAD KAD ZNAMO DA LAŽNA ULJA POSTOJE, KAKO GA PREPOZNATI?

Prema riječima Iyer, uvijek odabirite ulje u boji tamnog stakla jer je upravo to potrebno da bi se sačuvala njegova svojstva. Važno je i provjeriti datum branja maslina, a on mora biti 18-20 mjeseci u trenutku kada ste ulje kupili. No najbolji je način da provjeriti jeste li kupili valjano ulje upravo kušanje – ako ima plastični okus, okus po maslacu ili kao – ništa, onda ste kupili loše ulje.

 

Napominje i kako su natpisi na etiketi važni, poput „čisto“, „light“ ili „djevičansko“ jer to znači da je ulje procesuirano, a ako piše djevičansko ulje, a ne ekstra djevičansko, to znači da mu kvaliteta nije najbolja. Ako je vaše ulje predivne boje i bogatog te svježeg okusa, kupili ste pravo maslinovo ulje. Možda niste razmišljali tako, ali odabir dobrog ulja je proces sličan odabiru vina, potrebno je malo vremena, ali ćete u na kraju sigurno znati prepoznati dobro maslinovo ulje.

EVO KOLIKO DUGO TRAJE MASLINOVO ULJE JEDNOM KAD SE OTVORI

Bilo da je gorko ili slatko, zeleno ili žuto, voćnih aroma ili onih oporih, maslinovo ulje nudi dodatni okus svakom jelu i cijenjeno je diljem svijeta. Nije važno čuvate li ga u posebnoj staklenoj posudi ili u kupovnoj boci koju ste nabavili u specijaliziranom dućanu, način na koji pohranjujete maslinovo ulje je jako važan za očuvanje njegove kvalitete.

 

"Prirodni neprijatelji maslinova ulja su svjetlost, vrućina i zrak“, navodi Aishwarya Iyer, osnivač i proizvođač maslinova ulja u Kaliforniji. To će značiti da ga je potrebno čuvati na tamnom mjestu, poput smočnice ili kuhinjskog ormara, a važno je i da je dobro zatvoreno kako u bocu ne bi ušao zrak. No kako možete znati da je maslinovo ulje još uvijek dobro za korištenje? Evo nekoliko savjeta koji bi vam mogli pomoći.

ŠTO JE POTREBNO UČINITI JEDNOM KAD OTVORITE BOCU?

Prije nego prelijete salatu uljem ili ga ulijete u tavi, ono što trebate napraviti jest probati je li se pokvarilo. Uzmite malo vremena i razmislite o onome što osjetite – svježe maslinovo ulje bi trebalo imati okus po travama i bilju. Oštar i pun okus će odati da su masline brane rano, što će rezultirati i tamno zelenom bojom. Kada probate kvalitetno ulje, ono što se javlja je pikantnost, blaga gorčina, okus i miris po plodu masline. Ako se pokvarilo, ništa od spomenutog nećete osjetiti.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije