Ako volite kuhati, velike su šanse da uživate i u stvaranju zaliha potrebnih namirnica. Ostava prepuna brašna, šećera, kvasca i raznih dodataka omogućava vam da u tren oka ispečete dva lima kolačića, napravite tortu od dva kata ili muffine; popis je podugačak. No baš kao što je važno imati sve potrebne sastojke kod kuće, jednako je važno pravilno ih skladištiti.
Kako se namirnice ne bi pokvarile i da bi uvijek bile nadohvat ruke, doista se isplati pravilno ih skladištiti, poput brašna, šećera i soli. One koje su prijeko potrebne za kolače i slastice ključno je držati na hladnom i tamnom mjestu te čvrsto zatvorene. Na taj način produljit ćete im rok trajanja, ali ćete i spriječiti trčanje do trgovine u zadnji tren, kada primijetite da vam je nešto pokvareno, piše tportal.
Brašno
Višenamjensko brašno najbolje je držati u hermetički zatvorenoj posudi na sobnoj temperaturi, a naglasak je na riječi ‘hermetički’. Naime nakon što otvorite brašno nije dovoljno jednostavno preklopiti rubove vrećice te ga tako pospremiti. Najbolje je prebaciti brašno u posudu s hermetičkim poklopcem, a time ćete izbjeći i najezdu štetnika u kuhinji. Nema potrebe da ga čuvate u hladnjaku ili zamrzivaču, suho okruženje zapravo je najbolje za njegovo dugotrajno skladištenje.
Ostale vrste brašna, uključujući integralno pšenično i ostala alternativna brašna, znatno su manje stabilne od onog univerzalnog. Ove vrste lakše se užegnu pa svakako treba pripaziti na to da ih ne držite na višim temperaturama. Također, zbog kraće stabilnosti preporučljivo je obratiti posebnu pažnju na datum isteka roka trajanja. Takve vrste brašna, posebice onih dobivenih od oraha, badema i ostalog orašastog voća, preporučljivo je čak držati u zamrzivaču.
Šećer
Šećer je najbolje držati na sobnoj temperaturi u hermetički zatvorenoj posudi. U granuliranom šećeru mogu nastati grudice, no one se lako mogu razbiti pjenjačom ili vilicom. Smeđi šećer osobito je sklon stvrdnjavanju te ćete ga morati omekšati prije vaganja i upotrebe. U posudu sa šećerom možete staviti komadić jabuke ili kruha jer će otpustiti vlagu i spriječiti stvrdnjavanje.
Smeđi šećer možete staviti i u staklenu zdjelu pa u mikrovalnu pećnicu s drugom staklenom zdjelom napunjenom vodom – vlaga bi ga trebala omekšati u manje od minute (provjerite u intervalima od 20 sekundi kako biste izbjegli pregrijavanje). Šećer u prahu dobro je čuvati na sobnoj temperaturi, sve dok se nalazi u hermetički zatvorenoj posudi. Iako mu je dodan kukuruzni škrob kao sredstvo protiv stvaranja grudica, možda će ga biti potrebno promiješati ili prosijati kroz cjedilo da biste se riješili svih grudica.
Prašak za pecivo i soda bikarbona
Prašak za pecivo i sodu bikarbonu treba čuvati na sobnoj temperaturi, dalje od topline i svjetlosti. Sodu bikarbonu najbolje je držati u hermetički zatvorenoj posudi, a ne koristiti je iz otvorene vrećice. I što god radili, nemojte za pečenje kolača koristiti onu koju ste otvorili i stavili u hladnjak, čak i kad vam je potrebna jedna ili pak dvije žličice. Naime otvoreno pakiranje sode bikarbone sjajno je sredstvo za upijanje neugodnih mirisa, pa ne bi bilo dobro i za pripremu hrane.
Ekstrakt vanilije
Ekstrakte poput vanilije ili badema čuvajte na sobnoj temperaturi, daleko od topline i svjetlosti. Nema potrebe držati ih u hladnjaku čak ni nakon otvaranja.
Čokolada za kuhanje
Čokoladu za kuhanje, čokoladne mrvice i kapljice potrebne za pripremu deserta čuvajte u hermetički zatvorenim posudama na hladnom mjestu i što dalje od izvora svjetlosti. Naravno, i što dalje od ljubitelja slatkoga koji bi mogli potražiti vašu zalihu, piše tportal.