Špinat je mnogima omiljeno povrće, a zbog svog nutritivnog "bogatstva", trebao bi se naći na našim menijima češće.
Riječ je o povrću koje obiluje klorofilom, proteinima, folnom kiselinom, magnezijem, željezom, vitaminima, kalcijem, kalijem, fosforom te brojnim oligoelementima potrebnima za održavanje ravnoteže zdravlja.
U količini od oko 180 grama kuhanog špinata nalazi se više od 1000 posto dnevne preporučene količine vitamina K, 377 posto vitamina A...
Špinat obiluje flavonoidima i karotenoidima, koji djeluju protuupalno i antioksidativno, posebice su važni lutein i zeaksantin, koji štite zdravlje očiju i sprječavaju razne očne bolesti, posebice makularnu degeneraciju, piše Alternativa za Vas.
Špinat je odličan izvor nutrijenata poput vitamina C i E, betakarotena, mangana, cinka i selena, koji brane organizam od brojnih bolesti povezanih s antioksidativnim stresom, a to je posebice važno za zdravlje krvnih žila. Ovo povrće bi trebali svakodnevno konzumirati i osobe koje boluju od osteoporoze, a zbog kalija i žene koje ulaze u menopauzu.
Osim toga, špinat potiče probavu i sprječava zatvor, pomaže kod mršavljenja, normalizira razinu šećera u krvi, poboljšava funkciju mozga i dobar je izbor za anemične osobe.
Špinat je široko korištena namirnica u kulinarstvu. Od njega se pripremaju salate, umaci, juhe, a izvrstan je dodatak tjesteninama, nadjevima i zdravim smoothiejima.
Najzdravije ga je jesti sirovog na salatu ili kratko kuhanog, a kada ga skuhate nemojte ga naknadno podgrijavati.