Završne javne konzultacije o temi izrade Vodiča dobre higijenske prakse i primjene HACCP načela u klaonicama i rasjekaonama pilećeg mesa organizirane su danas u Sarajevu, a radi se o nastavku aktivnosti podrške sektoru peradarstva za pristup tržištu Europske unije.
Konzultacije realizira USAID/Sweden FARMA 2 Projekt u suradnji s Agencijom za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine te predstavnicima proizvođača i prerađivača pilećeg mesa te peradarima iz Bosne i Hercegovine.
Doktor veterinarske medicine i jedan od rukovoditelja klaonice u mesnoj industriji "Madi" Tešanj Tarik Avdibegović kazao je da ta tvrtka u posljednjih godinu dana imali dvije službene posjete Generalnog direktorata za zdravlje i sigurnost hrane ispred Europske komisije.
Napomenuo je da su ispunili uvjete, uskladili sve zahtjeve Europske unije na svojim farmama i u klaonici, te su kroz stalnu suradnju s nadležnim institucijama osigurali pozitivnu ocjenu.
- Zadnja službena kontrola provedena je krajem svibnja mjeseca, kada smo bili predmetom revizije, kao jedna od kompanija koja očekuje dozvolu za izvoz u EU, te se nadamo da će dozvola konačno biti osigurana na jesen - dodao je.
Ekspert Andreas Wunsch angažiran uz podršku USAID/Sweden FARMA 2 Projekta prezentirao je nacrt vodiča predstavnicima sektora peradarstva i nadležnih institucija.
Podsjetio je da je Bosna i Hercegovina usvojila propise i standarde Europske unije, ali je izuzetno važno da u samoj implementaciji nema propusta dodajući da je potrebno raditi na tome da se uspostavi jedan glas u komunikaciji s Bruxellesom kako bi se mogli dati adekvatni odgovori kada je u pitanju higijena, sigurnost hrane, te pitanje upravljanja animalnog otpada.
Predsjednik Udruženja peradara Federacije Bosne i Hercegovine Mesud Pinjo ocijenio je da je najvažnije pitanje sada kada će izvoz biti odobren jer su peradari prošli ocjene nadležne Europske unije i institucije i kompanije.
- Ostaje da sada zajedno zagovaramo otvaranje tržišta. To je izazov koji je pred nama, te ako uzmete u obzir da imamo 176 farmi u Republici Srpskoj i 185 u Federaciji, znamo da je to naš zajednički interes - naglasio je.
Na velikom tržištu Europske unije gdje postoji kapacitet za prodaju 13 milijuna tona mesa peradi iz BiH sa svojim kapacitetima može se razmišljati o izvozu oko 10 tisuća tona, priopćeno je iz USAID-a.
Vodič će zainteresiranim stranama ponuditi upute u vezi s upravljanjem vodom, kontrolom štetočina, čišćenjem, kontrolom temperature, upravljanje otpadom, higijenom rada i zaposlenika, obukom osoblja te informiranju o lancu prehrane, kao i o principima HACCP-a i mikrobiološkim kriterijumima za kontrolu higijene procesa proizvodnje i sigurnosti hrane.
Predstavnici peradarskog sektora su s današnjeg skupa poručili da su spremni za izvoz u EU, te da će nastaviti raditi na osiguranju visoke kvalitete proizvoda, higijenskih uvjeta i kontrole lanca proizvodnje, koji će bh. piletinu učiniti prepoznatljivim brendom kojem se može vjerovati na europskom tržištu.