Na Reviji tradicijske odjeće i izboru najljepše Hrvatice u narodnoj nošnji izvan RH u Tomislavgradu pobjedu odnijela 22-godišnja Fabiana Guzman Mileta iz Bolivije

Pobjednica Fabiana: U Boliviji imamo veliku zajednicu Hrvata, učila sam hrvatski jezik. Ja sam prva, nakon pradjeda, koja se preselila u Hrvatsku i tu želim i ostati

15.07.2024.
u 11:14

Povezivanje Hrvata iz cijeloga svijeta u svrhu promicanja bogatstva tradicijske kulture, jačanja i očuvanja nacionalnog i kulturnog identiteta samo je dio ciljeva projekta tomislavgradske Udruge za očuvanje i promicanje tradicijske kulture u BiH “Stećak”, koji je doživio i svoje 11. izdanje. Riječ je, naime, o Reviji tradicijske odjeće i izboru najljepše Hrvatice u narodnoj nošnji izvan Republike Hrvatske. Višednevna je to manifestacija koja se u posljednje vrijeme realizira s programom u Biogradu na Moru i Tomislavgradu, a na završnici u Tomislavgradu 21 djevojka iz 15 zemalja prošetala je pozornicom na Trgu gange i hajdučke družine u sklopu Kulturno-informativnog centra. Među njima su bile i djevojke čiji su preci prije nekoliko stoljeća otišli iz domovine, poput predaka ovogodišnje pobjednice Fabiane Guzman Milete iz Bolivije. Uz Fabijanu, okrunjene su i dvije pratilje, prva Barbara Pijuković s hrvatskom narodnom nošnjom iz Srbije i druga Teodora Tašić s Kosova.

U žiriju i Miss Hrvatske

Na Facebooku se birala i Miss fotogeničnosti, a to je, zahvaljujući glasovima 113.000 posjetitelja, bila Ana Vukić iz Tolise u BiH. Među članovima žirija bila je i Miss Hrvatske 2023., Duvanjka Tomislava Dukić. Revija je održana pod pokroviteljstvom predsjednika HNS-a BiH Dragana Čovića, Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH, Vlade HBŽ-a, Grada Biograda na Moru i Općine Tomislavgrad. Priznanje i prigodnu nagradu pobjednici uručila je federalna ministrica kulture i sporta Federacije BiH Sanja Vlaisavljević, izaslanica predsjednika HNS-a BiH. Sutradan je za djevojke upriličen posjet Mandinoj Gradini, iznimnoj povijesnoj i arheološkoj lokaciji na području tomislavgradske općine. Ljepotice su imale čast fotografirati se s kraljem Tomislavom ili on s njima, kako god, a utjelovio ga je stasiti duvanjski mladić Josip Tabak. Popratili smo i tu aktivnost Stećka i Općine Tomislavgrad, a fotografiju su upotpunili i članice i članovi KUD-ova u živopisnim narodnim nošnjama. Bila je to prigoda i za kraći razgovor s pobjednicom Fabianom iz daleke Bolivije. Pitali smo je kakav je osjećaj posjetiti zemlju svojih pradjedova, biti prva među najljepšima, što trenutačno radi i kakvi su joj planovi za budućnost.

- Osjećam se jako sretno, ali mislim da su sve djevojke jako lijepe, sve smo pobjednice. Dolazim iz Bolivije, gdje imamo veliku zajednicu Hrvata, posebno u Santa Cruzu, mom gradu. Učila sam hrvatski jezik, a sada studiram komunikologiju. Ne znam još sigurno što ću biti u budućnosti, ali namjeravam ostati u Hrvatskoj. Planiram možda raditi na televiziji jer htjela bih biti novinarka, voditeljica, vidjet ćemo. Moji preci potječu s Hvara, pradjed mi je bio s Hvara i ova nošnja koju nosim je hvarska narodna nošnja za svaki dan i jako je ugodna. Obitelj mi je u Boliviji i ja sam prva, nakon pradjeda, koja se preselila u Hrvatsku - kazala nam je 22-godišnja Fabiana kojoj smo poželjeli ostvarenje svih zamisli.

Fotografiranju djevojaka na Mandinoj Gradini nazočio je i tomislavgradski načelnik Ivan Buntić. Pitali smo ga koliko ovakve manifestacije i prelijepe fotografije umjetničkog fotografa Jasmina Fazlagića znače za Tomislavgrad. - Ovakvi događaji mnogo znače za Tomislavgrad, turističku promociju i pozicioniranje naše općine na turističkoj karti. Upriličeno je i fotografiranje djevojaka s kraljem koji je kompletiran svime onime što je kralj Tomislav nosio prije 11 stoljeća na Duvanjskome polju. Obljetnicu krunidbe obilježavamo nizom događaja, a središnji će biti 2025., a nadam se da će u povodu 1100. obljetnice Hrvatskog Kraljevstva i krunidbe kralja Tomislava biti izdana i posebna poštanska marka - kazao nam je načelnik Buntić, a idejni tvorac svih tih projekata, naš stari znanac, veliki zaljubljenik u folklor, tradicijsku kulturu i običaje otac Zvonko Martić istaknuo je kako su prije same Revije i izbora najljepše Hrvatice imali i jedno snimanje kralja koje je priprema za iduću godinu.

Izrada krune, žezla...

- U Općini su nekako došli na ideju da spoje ta dva projekta, tako da sada nazočimo snimanju kralja s djevojkama i članovima folklornih skupina iz duvanjskoga kraja. A u okviru suvremenoga prikaza predaje o krunidbi kralja Tomislava na Duvanjskom polju imali smo cijeli niz događaja i obavili puno posla – od izrade krune, kostima, žezla, pojasa, organiziranja likovnih kolonija, izložbe, fotografiranja pa sve do stvaranja videomaterijala koji bi trebao biti u 3D produkciji. Projekt će biti predstavljen iduće godine na izložbi u Zagrebu, Splitu te Tomislavgradu, a završnica uprizorenja same krunidbe na Duvanjskom polju bit će oratorij u izvedbi HNK koji će raditi Miro Gavran - kazao nam je o. Zvonko. •

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?