samozapošljavanje

Pokretanje biznisa općinskim novcem postala realnost u BiH

novac
22.07.2020.
u 13:30

Poticaji za samozapošljavanje postaju iz godine u godinu sve aktivniji način za stimulaciju pokretanja maloga gospodarstva, odnosno obrta koji su u Europskoj uniji prepoznati kao nositelji gospodarske djelatnosti. Da je tomu tako, svjedoči i činjenica kako veliki broj općina stimulira modele samozapošljavanja. Načelnik općine Žepče Mato Zovko za Večernji list BiH, govoreći o aktualnim projektima, kazao je da u proračunu imaju stavku koja se odnosi na samozapošljavanje, bilo da je riječ o poduzetništvu ili poljoprivrednoj proizvodnji, a takav model nastavit će se provoditi. Pravo sudjelovanja na javnom pozivu ostvaruju sve nezaposlene osobe koje imaju prebivalište na području općine Žepče, a koje se nalaze najmanje 30 dana na evidenciji nezaposlenih osoba Zavoda za zapošljavanje Žepče.

Potencijal za razvoj

Prednost pri dodjeli ostvaruju proizvodnja i obrtništvo. Potpore za pokretanje biznisa bilježimo u nizu općina diljem BiH. Načelnik općine Posušje Branko Bago nedavno je za Večernjak potvrdio kako su ove godine uveli novčane poticaje za sve početnike u gospodarstvu, tzv. start-upe, a također su uveli novčano poticanje ženskog poduzetništva te tradicionalnih i starih obrta i djelatnosti koje se mogu obavljati kao domaća radinost, a u kojima vide potencijal za rast, razvoj i zapošljavanje. Jedna od općina koja ima stavku za samozapošljavanje je i Novo Sarajevo, a koje je u proračunu za prošlu godinu za program aktivne politike zapošljavanja, koji obuhvaća sedam mjera/programa, izdvojilo iznos od 536.00 KM, a od toga je za program mjera za poticaj zapošljavanja bio predviđen iznos od 396.000 KM. Općinski načelnik Nedžad Koldžo potpisao je krajem prošle godine ugovore sa 16 korisnika koji su ispunili uvjete javnog poziva za program sufinanciranja samozapošljavanja. Pravo sudjelovanja u javnom pozivu za program sufinanciranja samozapošljavanja imale su nezaposlene osobe, prijavljene na evidenciju nezaposlenih Zavoda za zapošljavanje Novo Sarajevo, prije objavljivanja poziva, a koje imaju osnovne pretpostavke za bavljenje samostalnom djelatnošću na teritoriju općine Novo Sarajevo i koje dosad nisu koristile sredstva za samozapošljavanje od Službe za zapošljavanje Sarajevske županije, Federalnog zavoda za zapošljavanje i Općine Novo Sarajevo.

Oblasti na koje su se nezaposlene osobe prijavile su IT sektor, proizvodna i uslužna djelatnost. Grad Čapljina također je jedna od lokalnih samouprava koja koristi prepoznati model poticaja za samozapošljavanje, a koji se višestruko isplati. Čapljina se prijavila na javni poziv Američke agencije za međunarodni razvoj USAID “Podrška marginaliziranim skupinama žena u razvoju biznisa” da bi, uz sve napore Gradske uprave Čapljine za olakšanje i priljev investicija te Mehanizam koordinacije s lokalnim poduzetnicima, osnažila i partnerski podržala sve ideje žena za njihovo samozapošljavanje kroz provođenje ovog programa.

Uključivanje žena

Gradonačelnik Smiljan Vidić nedavno je kazao kako su potpisali sporazum o suradnji da bi udruženim sredstvima formirali tzv. poduzetnički fond za žene. “Ovaj fond zapravo stvara prilike za održivi razvoj poduzetništva marginaliziranih skupina žena kroz poticanje na samozapošljavanje, ali i njihovo veće i lakše uključivanje u poduzetništvo i kreiranje novih radnih mjesta”, naglasio je Vidić, dodavši da je program poseban i po tome što je naglasak stavljen na društveno uključivanje žena i brisanje predrasuda da žene nisu u mogućnosti voditi biznise i zapošljavati druge ljude.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije