marijine misionarke

Poljske sestre franjevke: BiH nam je draga zemlja, ne bojte se ostati ovdje

19.12.2018.
u 20:00

Sestre franjevke Marijine misionarke pripadaju međunarodnom misionarskom institutu. Danas družba ima oko 7000 sestara iz 82 naroda na svim kontinentima u 77 država. Žele poput sv. Franje živjeti evanđelje u svijetu kroz jednostavnost, siromaštvo, mir i radost. U BiH jedino djeluju u Odžaku. Željeli smo približiti njihov rad javnosti upravo u najradosnijem mjesecu jer tako one i djeluju - radosno, samozatajno, humano. Sestre franjevke misionarke angažirane su na pastoralnom, odgojno-obrazovnom, zdravstvenom, socijalno-karitativnom području, promičući i međureligijski dijalog, mir pomirenje i pravednost.

Ispunjene molitvom

Sestre franjevke Marijine misionarke došle su u Bosnu i Hercegovinu i po želji kardinala Vinka Puljića doselile su se u Odžak. Svoje misijsko poslanje u ovoj općini Posavske županije sestre franjevke započele su prije više od dva desetljeća, točnije 1997. godine u župi Glavosijeka sv. Ivana Krstitelja Odžak. Primarni cilj je bio živjeti s ljudima, svojom prisutnošću ohrabrivati ih na povratak, pomagati svima bez obzira na nacionalnu ili religioznu pripadnost, liječiti ratne rane, poticati ljude na oproštenje, pomirenje i toleranciju¸ posebno moliti i sudjelovati u obnovi crkvene zajednice i vjerskoga života. Dva desetljeća rada ispunile su požrtvovnim i ustrajnim radom ispunjenim molitvom i osobito humanitarnim djelovanjem te pomoći onima kojima je pomoć najpotrebnija, djeci s posebnim potrebama. Članovi župne zajednice već 21 godinu zajedno koračaju sa sestrama i sudjeluju u njihovom radu, jedni drugima pomažu i duhovno snaže.

Humane i angažirane

Sve sestre franjevke u odžačkoj zajednici su iz Poljske. Najstarija, sestra Teressa Novak je i najdulje u Odžaku, a uz ostale pohvale za svoj rad primila je i Plaketu grada. Osvrnula se na aktualni odlazak mladih obitelji i poručuje:

- Ostanite u svojoj lijepoj zemlji jer ovdje ima još mnogo toga za uraditi, trebamo samo uložiti malo više truda da i Odžak i ova zemlja postanu lijepo i ugodno mjesto za život. Nije lako, no, ako svi zajedno uložimo malo više truda, onda mora biti uspjeha - progovara godinama iskustva sestra Teresa. S njom se slaže i sestra Agneszcka Hwalinska, magistra defektologije i rehabilitacije, koja je svojim profesionalnim radom značajno pomogla rad Centra za edukaciju i rehabilitaciju djece s posebnim potrebama “Kuće nade” u Odžaku.

- Mi osjećamo da su ljudi pomalo u depresiji i nastojimo pomoći svojim radom u zajednici, školi, s djecom. Optimizam je onaj koji svima treba, radost života kojom možemo sve pokrenuti, osobito sada uoči nadolazećih blagdana - kaže s. Agneszcka. U odžačkoj zajednici sestra Halina Herda je predstojnica, a svoja zaduženja ima i s radošću ih obavlja i sestra Anja Alberti. - Uvijek potičemo toleranciju i opraštanje, širimo mir i radost - poručuju sestre franjevke iz Odžaka.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?