Posljedice korone tek su sada aktualne, veći je broj mlađih pacijenata

26.08.2024.
u 13:15

Dr. Husejinbegović-Musić ističe kako će zdravstvene institucije na razini Federacije što prije morati pokrenuti preventivne preglede

Prateći strukturu pruženih zdravstvenih usluga u Hitnoj pomoći, ravnateljica Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Sarajevske županije Jasna Husejinbegović-Musić istaknula je za Faktor kako će nadležne zdravstvene institucije u SŽ-u, ali i na razini Federacije BiH što prije morati pokrenuti preventivne preglede.

- COVID-19 je bolest o kojoj smo nešto malo znali, ali ništa nismo znali o njezinim posljedicama. Te posljedice tek su sada aktualne. Odgovorno mogu potvrditi da imamo povećan broj onkoloških pacijenata, ali i srčanih i moždanih udara kod mlađih ljudi, što nije bio slučaj do sada. Uz sezonske bolesti, koje se svake godine javljaju, kao što su razne alergijske reakcije, enterokolitisi, koji su povezani s temperaturnim oscilacijama, hipertenzije, kronične opstruktivne bolesti pluća, koje se očekuju u ovom razdoblju, liječnike uistinu zabrinjava porast broja malignih bolesti te kod mladih iznenadni srčani i moždani udari - navodi Husejinbegović-Musić.

Kaže da su i izrazito visoke temperature, koje su obilježile ovo ljeto, doprinijele da se mnogi osjećaju loše.

- Meni je bilo smiješno i čudno kada bih prethodnih godina slušala ljude iz Hercegovine da tijekom noći mogu zaspati jedino ako im je uključen klima-uređaj. Mi smo to ovog ljeta doživjeli u Sarajevu - kaže Husejinbegović-Musić. Osvrnula se i na najčešće intervencije koje imaju u posljednje vrijeme.

Nažalost, sve je više ubojstava i samoubojstava, ali je spomenula i intervencije zbog kojih svaki medicinski djelatnik još više voli svoj posao, poput ugradnje privremenog pacemakera, po čemu su jedina ustanova ovog tipa u Europi, a možda i šire, koja na terenu ugrađuje privremeni pacemaker, nakon čega pacijent punih pluća nastavlja živjeti.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?