Dobronamjerni savjeti često ne padaju na plodno tlo, ali situacija je građane prisilila na preokret

Potrošnja rekordna, cijene rastu..., mnogi krenuli putem zdravlja i štednje, sami prave kruh i zimnicu

storyeditor/2024-12-16/young-happy-woman-making-bruschetta-while-preparing-food-kitchen.jpg
10.01.2025.
u 14:47

Čak 100 milijuna eura dnevno potrošili su hrvatski građani u prosincu prošle godine. Ne samo da je potrošnja rekordna nego se čini nerealna u trenucima kad razgovaramo o raznim krizama i financijskim problemima. No, očito se nađe novac pa se živi drukčije nego inače, ali se i žali više nego ikada, piše Večernji list BiH.

Zalihe i priprema

Proteklih dana brojni su se u RH žalili na visoku cijenu pekarskih proizvoda, a nedavno se oglasio ministar gospodarstva Ante Šušnjar, koji im je poručio da mogu i sami peći kruh. I onda se našla skupina građana razočarana porukom ministra koji im je dao za današnje vrijeme normalan savjet. - Imate reguliranu cijenu struje, brašna, ulja, mlijeka, možete početi sami peći pekarske proizvode, a ne prigovarati da su cijene visoke - u tom kontekstu kazao je ministar. A kakvu harangu znaju pokrenuti pojedinci, ali i mediji kada im netko da u ovom slučaju dobar savjet, pokazuje i to da je ministar čak morao objašnjavati što je rekao. Naime, Šušnjar je rodom iz Posušja i dobro zna koliko je i jeftiniji i zdraviji domaći kruh. - Ta izjava malo je nespretna, to jest, jedan njezin dio, a pogotovo je na pogrešan način protumačena. Ona je bila usmjerena prema podizanju svijesti potrošača o tome kolika je njihova moć i utjecaj na reguliranje cijena i kažnjavanje trgovaca koji neopravdano dižu cijene i uzimaju novac građanima. Taj prijedlog prvi mi je pao na pamet jer ne mogu sugerirati potrošačima da proizvode gorivo i da se voze na svoje gorivo. Taj je dio država napravila, regulirala i fiskalizirala cijene i tako omogućila građanima priuštiviju energiju - od goriva do električne energije. Ovo je bio primjer koji mi je prvi pao na pamet kad sam se sjetio supruge i kako kruh pečemo doma, koji ja jako volim, što se na meni vidi. Ali ključna stvar i poruka je da potrošači trebaju podizati svijest o tome da svojim novcem mogu utjecati i kažnjavati one koji neopravdano dižu cijene - izjavio je ovaj ministar. Slično se prije dvije godine proveo i Šušnjarov sumještanin u Zagrebu, a susjed u Hercegovini Ljubo Jurčić iz Gruda jer je ljudima savjetovao spremanje zimnice, zaliha suhomesnatih proizvoda, kiseljenje kupusa. - Objektivno, male su mogućnosti za uštedu, ali one postoje, barem glede hrane. Sjetimo se naših starijih što su radili. Mi, koji smo živjeli u težim vremenima visoke inflacije, pomaknuli smo se sa službenog tržišta, krenuli smo u dio gdje su bile manje marže. Opskrbljivalo se preko sindikata koji je imao 10 ili 20 posto niže cijene jer se robu naručivalo na veliko i bez provizije. Drugi korak bio je taj da su se otvarale linije po kojima su se ljudi opskrbljivali izravno od proizvođača hrane na selu. To su tipično bile svinjske polovice, potom teletina, što je bilo čak do upola jeftinije nego u trgovinama. To se odnosilo i na grašak, krumpir, zapravo na sve od čega čovjek živi. To nije bila opskrba za tjedan ili dva, nego za dva mjeseca i dulje, a grašak i krumpir kupovali su se za četiri mjeseca. Prije godinu dana govorio sam da ide inflacija, ljudi su se smijali, ali sam rekao da onaj koji ima 50 tisuća kuna treba uložiti u škrinju, duboki zamrzivač, pa kupiti hranu po niskim cijenama jer će ona do kraja godine sigurno poskupjeti. Treba pripremiti zimnicu, uložiti. U moje vrijeme u urbanim sredinama čitave su zgrade mirisale po zimnici. Vino kupiti izravno kod proizvođača, 100 ili 200 litara, u podrumu kuće ukiseliti kupus. Neka jedan to napravi, bit će dovoljno za više njih - kazao je ekonomski stručnjak tada. Bio je kritiziran iako je koji mjesec poslije hrana ponovno poskupjela.

Aditivi u kupovnom kruhu

Riječ je pak o izjavama ljudi koji su govorili iz vlastitog primjera, ponukani djetinjstvom u Hercegovini. Očito takvi stavovi nisu dobrodošli, pa je netko u komentaru dao zanimljiv odgovor kritičarima. - Da ste ikad kušali domaći kruh, ne bi vam palo na pamet kritizirati ovakve savjete. To je borba i za vlastito zdravlje i borba protiv krize. Meni domaći kruh traje 3 dana i tri puta sam bolje prošao jer bih išao u trgovinu svakog dana kupovati novi kruh koji je prepun aditiva i koji pojedem za tren. Ovako, kad kupim razne vrste brašna i napravim ukusni domaći kruh, znam što jedem, znam da je kvalitetan i znam da sam uštedio - glasio je jedan od komentara. Pametni savjeti sve češće nailaze na metu kritika, ali situacija i prilike mnoge su prisilile na preokret pa su odlučili i štedjeti i zdravije živjeti.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije