Mnogima je ovo jedna od omiljenih torti. Preukusna je...
Coolinarika donosi recept za Brzu tortu s borovnicama:
Sastojci
Za biskvit:
5 jaja, malo soli
80 g butera
120 g secera
200 g mljevenih ljesnika
100 g ribane cokolade
1 mala kasika Prašak za pecivo
2 Vanilin šećer
FIL:
1/2 kg borovnica
100 ml soka
120 g secera
3 Vanila pudinga
Za preko:
1 Šlag
dekoracija po zelji
Priprema
1.
Pripremiti okrugli kalup promjera 26 cm. Bjelanca sa malo soli izraditi u cvrsti snjeg. Buter i secer kfemasto izraditi elektricnom mjesalicom dok se ne dobije fina kremasta smjesa. Sad dodati zumanca i opet oko pola minute izmjesati. Ljesnike, ribanu cokoladu, prasak za pecivo i vanilin dodati i kratko izmjesati. Sad dodati snjeg od bjelanaca i mutiti na najmanjoj brzini toliko da se fino sjedini.
2.
Usuti smjesu u kalup i peci 25 minuta ( proba cackalicom). Dok se biskvit pece pripremiti borovnica smjesu: borovnice samljeti pa ih pomjesati sa sokom, secerom, vanila pudingom i zicom dobro izmjesati. Staviti na stednjak i kuhati cjelo vrjeme dok se ne zgusne.
3.
Maci sa vatre i usuti preko jos. ruceg biskvita vrucu puding smjesu. Ostaviti da se ohladi pa ukrasiti po zelji sa slagom, svjezim borovnicama i coko mrvicama.