Izuzetno zdrava namirnica koja se već stoljećima koristi u prirodnoj medicini te ima brojne benefite za organizam, pomaže pri upalnim procesima, pomaže u probavi i ima blago laksativno djelovanje, slobodno raste na livadama u Hrvatskoj. Radi se o kiselici, biljki bogatoj vitaminom C.
Zanimljivo je da se 500 grama kiselice može pronaći za 30 do 50 eura. Njezina je priprema vrlo jednostavna, svaki list potrebno je posebno oprati u hladnoj vodi i osušiti krpom. Također, ako je peteljka mlada i mekana, nije ju potrebno uklanjati.
U slučaju da biljku birate ili berete sami, potrebno je pripaziti na svježinu njezinih listova jer može brzo uvenuti. Najbolje ju je upotrijebiti odmah nakon nabave i izbjegavati lišće koje je oštećeno ili je drugačije boje.
Čuvanje i priprema
Ako je to potrebno, kiselicu je najbolje čuvati na suhom mjestu kako joj vlaga ne bi uništila svježinu. Korisno je i umotati biljku u papirnati ručnik koji će upiti višak vlage, ali se ne preporuča pranje prije skladištenja.
Kada se radi o pripremi, kiselicu je moguće napraviti na različite načine. Primjerice, može se koristiti u pestu umjesto peršina ili bosiljka, ali i kao dodatak varivima, pitama ili salatama. Kiseli okus dodaje svježinu svim jelima, što je idealno za toplije dane.