pokušajte

Prirodni zaslađivači - zdrava alternativa štetnom šećeru

05.01.2018.
u 12:33

Šećer je prava pošast modernog doba. Te činjenice svjesni su ne samo zdravstveni stručnjaci nego i sami potrošači ove slatke i mnogima omiljene namirnice.

U prošlosti su ljudi dnevno konzumirali jednu do maksimalno dvije žličice šećera.

Danas je šećer sakriven u svemu - od kolača i sokova do kruha, žitarica, čak i začina, piše alternativa-za-vas.com. 

Moderni čovjek u prosjeku unese u organizam i do 7 žličica šećera dnevno. 

Stručnjaci sve više upozoravaju na štetnost rafiniranog šećera i smatraju ga beskorisnom, nutritivno bezvrijednom namirnicom te izvorom mnogih bolesti. 

Prema najnovijim istraživanjima, rafinirani šećer dovodi se u vezu s pojavom dijabetesa, bolesti jetre i srčanih oboljenja. 

Konzumacija šećera pridonosi i drugim zdravstvenim tegobama, od propadanja zuba, oslabljene kognitivne funkcije i pretilosti pa sve do pojave nekih vrsta raka. 

Srećom, postoje prirodni zaslađivači - ukusne alternative rafiniranom šećeru. 

I ne samo to, većina njih bogata je važnim nutrijentima, koji u sebi skrivaju brojne zdravstvene koristi. 

Želite li očuvati svoje zdravlje, iz prehrane eliminirajte šećer, a svoja omiljena jela zasladite nekim od sljedećih prirodnih zaslađivača.

Med

Med je veliki prijatelj zdravlja i pravi eliksir za organizam. 

Sastoji se od vode (oko 18%), šećera, fruktoze, glukoze i saharoze (oko 76%) te ostalih sastojaka (6%). 

Što je med tamniji, to ima bogatiji okus i veće zdravstvene vrijednosti.

Ova superhrana sadrži niz vrijednih nutrijenata i antioksidansa poput vitamina B1, B2, B5, B6, C, D, E, K, minerala natrija, kalija, kalcija, fosfora, magnezija, željeza, cinka, joda, bakra, kroma i selena.

Zajedno, ove važne hranjive tvari višestruko koriste tijelu – povećavaju otpornost organizma, neutraliziraju slobodne radikale, pospješuju probavu i poboljšavaju mentalne funkcije.

Kako koristiti med

Prelijte ga preko žitarica, namažite na tost, dodajte u jogurt, omiljenu voćnu salatu ili čaj. 

Kako biste očuvali što više hranjivih tvari u medu, držite ga podalje od vrućine. 

Ako volite med u vrućim napitcima poput čaja ili kave, prvo pričekajte da se malo rashlade i tek tada dodajte med.

Agavin sirup 

Agavin sirup prirodni je zaslađivač koji se proizvodi iz biljke agave. 

Zbog rjeđe strukture, blaga okusa i svijetle boje u narodu je prozvan „medena vodica“.

Iako je puno slađi od meda, agavin sirup ima vrlo nizak glikemijski indeks, pa je savršena namirnica za dijabetičare. 

Također, budući da ne sadrži škrob, pogodan je za osobe koje su na bezglutenskom režimu prehrane.

Sirup od agave nije samo zaslađivač nego je i zdravstveno koristan proizvod. 

Sadrži saponine i fruktane - tvari koje štite od upala, osnažuju imunitet, djeluju protiv štetnih bakterija, pomažu kod pretilosti, preveniraju osteoporozu i druge koštane bolesti.

Tu je i inulin, biljni polisaharid koji pomaže u mršavljenju, pridonosi boljoj apsorpciji vitamina i minerala, čuva crijevnu mikrofloru, snižava kolesterol i štiti od nekolikih vrsta raka.

Osim ovih korisnih tvari, agava u svom sastavu ima i vlakna, vitamine B i C te minerale kalcij i željezo.

Kako koristiti agavin sirup

Agavin sirup jednostavan je za upotrebu jer se vrlo lako otapa, za razliku od nekih drugih prirodnih zaslađivača, primjerice meda.

Odličan je za pripremu svih slatkih jela, a posebno je preporučljiv za zaslađivanje napitaka, kremastih deserta, pudinga i kaša.

Prilikom kupnje agavina sirupa, birajte organski sirup proizveden iz lista agave, a ne iz korijena. 

Također, kupujte sirup koji je obrađivan na nižim temperaturama jer je zdraviji i ima mnogo blaži miris i okus.

Sirup od agave je 1,4 do 1,6 puta slađi od šećera, pa se koristi u nešto manjim količinama.  

Javorov sirup 

Javorov sirup dobiva se iz javora (lat. Acer Saccharum), drveta koje sadrži vrlo visoke količine prirodnog šećera. 

Postupak se sastoji od sakupljanja njegova soka, koji se potom kuha do određene gustoće. 

Konačni proizvod strukturom je sličan medu, tamnosmeđe do svijetlosmeđe boje i slatkog okusa, koji podsjeća na karamelu.

Javorov sirup odličan je izvor minerala mangana, kalcija, kalija i cinka. 

Zahvaljujući bogatstvu antioksidansa, ovaj prirodni zaslađivač pomaže u neutralizaciji slobodnih radikala i tako prevenira mnoge bolesti.

Osim toga, pospješuje probavu, ubrzava metabolizam i pridonosi zdravlju jetre. Javorov sirup jača imunitet te pomaže u borbi protiv virusa i prehlada. 

Zahvaljujući protuupalnim svojstvima odličan je za prevenciju kardiovaskularnih bolesti, Alzheimerove bolesti, čak i pojedinih vrsta karcinoma. 

Kako koristiti javorov sirup

Javorov sirup dostupan je u svjetlijoj i tamnijoj varijanti, odnosno u A i B razredu.

A razred podrazumijeva tri svjetlije boje sirupa - Light Amber, Medium Amber i Dark Amber - koje se ponajviše koriste kao preljevi.

Najtamnija vrsta, koja se ubraja u B razred i koristi za pečenje kolača i drugih slastica, smatra se najkvalitetnijom i najzdravijom vrstom javorova sirupa.  

¾ šalice sirupa po slatkoći nadomještaju jednu šalicu bijelog šećera.

Javorov sirup se diljem svijeta koristi za pripremu slanih i slatkih jela. Toplinski je stabilan, pa ga možete koristiti u gotovo svakoj prilici. 

Upotrijebite ga za zaslađivanje jutarnje kave ili čaja. 

Dodajte ga u omiljeni sok, kuhane ili pečene slastice i marinade. Njime glazirajte umake, obogatite palačinke, pudinge, kaše, voćne salate, sladolede, pečene ili sirove kolače, smoothieje. 

Kokosov šećer  

Kokosov šećer planetarno je popularan prirodni zaslađivač, koji ima brojne prednosti pred drugim zaslađivačima.

Prije svega, to je proizvod koji je okusom najsličniji običnom šećeru, što odgovara onima koji se ne mogu naviknuti na pomalo neobične okuse drugih zaslađivača.

Nadalje, u usporedbi s drugim zaslađivačima, kokosov šećer sadrži puno manje fruktoze, krivca za taloženje masnog tkiva, ali i uzročnika mnogih bolesti. 

Ovaj šećer ima izuzetno nizak glikemijski indeks, pa se smatra savršenim rješenjem za oboljele od dijabetesa.

Osim za dijabetičare, odličan je i za osobe koje imaju problema s crijevima i probavom. 

Naime, šećer kokosove palme sadrži inulin. Ovo topljivo vlakno stimulira rast crijevnih bifidobakterija, koje pridonose zdravlju imunosnog sustava i razmnožavanju dobrih bakterija u crijevima.

Osim višestruko korisnog inulina, kokosov šećer sadrži i mnoštvo korisnih nutrijenata, kao što su vitamini C, B1, B2, B3, B6, minerali magnezij, željezo, cink, kalcij, kalij, neke masne kiseline, polifenoli i antioksidansi.

Kako koristiti kokosov šećer

Možete ga dodavati svim jelima u koja inače stavljate bijeli šećer.

Budući da okusom podsjeća na obični šećer, kokosov šećer omiljen je i cijenjen. 

Ta karakteristika čini ga savršenim zaslađivačem za svaku priliku i svako jelo.

Možete ga dodati omiljenim sokovima, frapeima, smoothiejima,  hladnim i toplim napitcima, kolačima, pitama, žitaricama, voćnim salatama.

Stevija 

Stevija je vrlo popularan niskokalorični zaslađivač.

Proizvodi se iz lišća biljke stevije (Stevia rebaudiana), koja se već stoljećima uzgaja u Južnoj Americi u prehrambene i medicinske svrhe.

Postoji nekoliko slatkih spojeva pronađenih u lišću ove biljke, a najvažniji su glikozidi – steviozidi i rebaudiozidi.

Tu je i mnoštvo drugih važnih nutrijenata, poput vitamina A, B, C, minerala kalija, kalcija, magnezija, željeza, cinka i kroma, polifenola i eteričnih ulja.

Ova je biljka izuzetno zdrava. 

Dokazano je da pomaže kod mnogih zdravstvenih tegoba – dijabetesa, loše probave, osteoporoze, kožnih problema, oslabljenog imuniteta, povišenog krvnog tlaka, povišenih masnoća u krvi i anemije. 

Kako koristiti steviju

Stevija je vrlo slatka, a istovremeno beskalorična i toplinski stabilna. 

Stoga je bez bojazni od neželjenih kalorija ili gubitka važnih nutrijenata možete koristiti za zaslađivanje omiljenih jela i napitaka. 

Stevija je i do 300 puta slađa od šećera, pa je potrebno pažljivo doziranje, bilo da je koristite u obliku ekstrakta (tekućine), praha ili granula.

Količinu stevije možete prilagoditi svojim željama, no u pravilu je kao zamjenu za šećer možete koristiti na ovaj način: 

1 šalica šećera = 1 jušna žlica ekstrakta = 1 čajna žličica praha stevije
1 jušna žlica šećera = 6 kapi ekstrakta = 1/4 čajne žličice praha stevije
1 čajna žličica šećera = 2 kapi ekstrakta = 1/16 čajne žličice (prstohvat) praha stevije 

Yacon sirup

Yacon sirup zaslađivač je koji se dobiva iz korijena biljke yacon (lat. Smallanthus sonchifolius).

Ova biljka raste u Južnoj Americi u planinama Andama, a mještani je zovu "zemaljska jabuka".

Sirup od korijena yacona na glasu je kao vrlo moćno i djelotvorno sredstvo za mršavljenje.

Iako je zbog toga jako popularan, to nije njegova jedina prednost.

Yacon sirup sadrži visok udio inulina, zahvaljujući kojemu ova namirnica ne uzrokuje porast šećera u krvi.

Nadalje, ovaj prirodni zaslađivač pospješuje apsorpciju minerala, potiče metabolizam te pridonosi smanjenju kolesterola i loših masti u jetri.

Yacon sirup na glasu je kao izvrstan prirodni laksativ i prijatelj dobre probave. Potiče proizvodnju i rad probavnih enzima te pridonosi bržem kretanju hrane kroz crijeva. 

Jedno od najvažnijih otkrića povezanih s ovom namirnicom je njezina sposobnost prevencije raka. 

Istraživanje objavljeno u časopisu  Chemistry and Biodiversity utvrdilo je da biljka yacon i njezin sirup imaju snažna antikancerogena svojstva. 

Posebno su djelotvorni u prevenciji karcinoma debelog crijeva, leukemije i melanoma.

Uz već spomenuti inulin, ova slatka namirnica sadrži i vitamine A, B1, B2, C, minerale željezo, kalcij, natrij, kalij, magnezij te brojne druge korisnih tvari.

Kako koristiti yacon sirup

Yacon sirup savršena je zamjena za druge zaslađivače.

Zbog okusa koji podsjeća na karamele i med, obožava ga svako nepce.

Pogodan je za pripremu kolača, smoothieja, voćnih salata i sladoleda, kao i za zaslađivanje napitaka. 

Ječmeni slad

Ječmeni slad prirodni je zaslađivač, koji se proizvodi od djelomično proklijalog ječma.

Struktura mu je izrazito gusta i ljepljiva, boja tamna, a okus i miris intenzivni i bogati.

Ima nizak glikemijski indeks, a vrlo visoku nutritivnu vrijednost. 

Budući da je ječam stara i vrlo cijenjena namirnica, koja ima mnoštvo zdravstvenih dobrobiti, i ječmeni slad smatra se vrlo korisnim proizvodom.

Odličan je za želučane tegobe, za probleme s probavom, za jačanje jetre, slezene, žuči i srca te za tegobe uzrokovane hemoroidima.

Ova namirnica posebno koristi vegetarijancima jer sadrži vitamin B12, koji se vrlo rijetko nalazi u namirnicama biljnog porijekla.

Osim vitamina B12, tu su i vitamini B1 (tiamin) i B3 (niacin), kao i minerali kalij, mangan, željezo, fosfor, magnezij, selen i cink.

Kako koristiti ječmeni slad

Ječmeni slad možete upotrebljavati za zaslađivanje čajeva, sokova, napitaka od kakaa, zatim kod pripreme kolača, peciva, voćnih salata i kaša, a savršeno pristaje uz slastice sa začinima. 

Posebno je popularan i nutritivno bogat napitak od ječmenog slada, poznat kao ječmena kava. Pripremite ga tako da jednu jušnu žlicu ječmenog slada stavite u hladnu vodu i ostavite da prokuha. Prokuhani napitak pijte nakon što je nekoliko minuta odstajao. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije