Banana, znanstveno poznata kao Musa acuminata, svestrano je i ukusno voće puno brojnih zdravstvenih prednosti.
Banane su bogat izvor hranjivih tvari, poput kalija i vitamina B6. Ove hranjive tvari zajedno s drugim komponenta mogu ponuditi razne zdravstvene prednosti poput potpore zdravlju srca do pružanja energije tijelu, piše magazin The Health.
Izvrstan su izvor vlakana. Preporuča se da ljudi konzumiraju između 22 i 34 grama vlakana dnevno, ovisno o njihovoj dobi i spolu. Konzumacija voća poput banana može vam pomoći da ispunite preporučeni unos vlakana. Sirova banana srednje veličine sadrži tri grama vlakana, prenosi N1.
Dodavanje više topivih vlakana u prehranu, koja se nalaze u voću, može smanjiti povišen kolesterol, smanjujući rizik od srčanih bolesti i moždanog udara. Topiva vlakna to čine tako što se vežu za molekule kolesterola u tankom crijevu i sprječavaju njihovu apsorpciju.
Osim vlakana, banane sadrže kalij, esencijalni mineral koji pomaže u kontroli krvnog tlaka. Sedam banana srednje veličine sadrži 422 miligrama kalija, što je 9 % preporučenog unosa ili dnevne vrijednosti.
Unos kalija povećava izlučivanje natrija mokraćom. Također pomaže u ublažavanju napetosti u stijenkama krvnih žila, pomažući u snižavanju krvnog tlaka.
Neadekvatne razine kalija u krvi također mogu uzrokovati slabost mišića. Adekvatne razine kalija posebno su važne za tjelovježbu jer suboptimalne razine mogu doprinijeti umoru mišića i cijelog tijela te smanjenoj izvedbi vježbanja.
Prednosti banana pri gastrointestinalnim problemima
Banane se također smatraju lako probavljivom hranom koja je dio recepta za blagu dijetu za ljude koji imaju gastrointestinalne probleme poput proljeva ili povraćanja. Blaga prehrana može biti korisna i za osobe s gastrointestinalnim stanjima kao što su gastrointestinalna refluksna bolest ili GERD, putnički proljev, divertikuloza i za pojedince koji se oporavljaju od gastrointestinalnih operacija.
Banane također sadrže vitamin B6, koji je neophodan za razne tjelesne funkcije, uključujući energetski metabolizam i potporu zdravlju mozga. Također sadrže i vitamin C, poznati antioksidans kao i hranjive tvari bakar i mangan, koji se smatraju antioksidativnim mineralima jer su potrebni za aktivnost antioksidativnih enzima.
Prednosti zelenih banana
Iako se zelene banane obično ne jedu zbog njihove čvrste teksture i visoke trpkosti, potražnja za proizvodima od zelene banane poput brašna od zelene banane i pulpe od zelene banane raste zbog njihovih potencijalnih zdravstvenih prednosti.
Jedan od glavnih razloga zašto su ljudi i istraživači zainteresirani za zelene banane je taj što sadrže otporni škrob. Otporni škrob je dio škroba koji se opire probavi u tankom crijevu. Umjesto toga, putuje u debelo crijevo, gdje ga fermentiraju crijevne bakterije, u biti hraneći crijevne bakterije. Otporni škrob sličan je vlaknima i može poboljšati zdravlje crijeva i šećera u krvi te smanjiti upalu, prema istraživanju.
Banane vam mogu pomoći u ispunjavanju potreba za određenim esencijalnim nutrijentima. Štoviše, lako ih je uklopiti u razna jela. Čuvajte banane na sobnoj temperaturi na radnoj površini daleko od sunčeve svjetlosti gdje će sazrijeti.
Nakon što su na vrhuncu zrelosti, mogu se čuvati u hladnjaku ili zamrzivaču. Banane koje su se pokvarile imat će neugodan miris, iz njih će curiti tekućina ili će imati tamno meso, pa ih treba baciti.