Za sve ljubitelje čokolade i kokosa - savršena brzinska poslastica bez pečenja.
Kako su nam stigle tropske vrućine, sigurni smo da će ova Griz kolač od kokosa i čokolade bez pečenja biti savršen za vas. Priprema traje oko 30 minuta, a nema potrebe za pećnicom ili mikserom. Sve je gotovo brzo jer se vruće kreme odmah slažu jedna na drugu u pleh. Jedino što trebate je strpljivo čekati da se torta dobro ohladi. Recept je podijelila food blogerica @natalija_mysticcakes. Uživajte!
Sastojci:
Za podlogu:
150-200 g petit keksa
Za nadjev od griza i kokosa:
1 litra mlijeka
150 g šećera
1 žličica arome vanilije
180 g pšeničnog griza
150 g maslaca
120 g kokosa
Za čokoladni nadjev:
800 ml mlijeka
2 pudinga od čokolade
100 g šećera
2 žlice kakaa
100 g čokolade za kuhanje
Još:
kokos za posipanje
Priprema: Petit kekse složite na pleh unutar podesivog okvira dimenzija 30×20 cm ili u dublji pleh sličnih dimenzija. Nema potrebe da ih močite u mlijeko jer će omekšati od topline nadjeva. Mlijeko, šećer i aromu vanilije zagrijavajte u loncu dok ne zakipi. Uklonite s vatre, postepeno umiješajte griz, neprestano miješajući pjenjačom da izbjegnete grudice. Vratite na srednju vatru i kuhajte oko 5 minuta dok se griz ne zgusne, a zatim maknite s vatre. Odmah umiješajte maslac i miješajte dok se ne otopi. Dodajte kokos i dobro promiješajte. Vrući nadjev odmah prelijte preko keksa i poravnajte. Ostavite da se hladi dok pripremate čokoladni nadjev.
Razmutite puding u malo mlijeka, a ostatak mlijeka zagrijte u loncu zajedno sa šećerom, kakaom i čokoladom. Miješajte dok se sve ne otopi. Prije nego prokuha, umiješajte puding miješajući neprestano pjenjačom. Kuhajte par minuta dok se ne zgusne, a zatim maknite s vatre. Vrući čokoladni nadjev odmah prelijte preko nadjeva od griza i kokosa, poravnajte špatulom. Pospite tortu kokosom i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi, zatim stavite u hladnjak da se dobro ohladi, najbolje preko noći. Narežite na kocke i uživajte!