Blagdanske poslastice uvijek su posebne. Ne samo zbog okusa nego i zbog zajedništva - jer ih obično pravimo u društvu svojih najmilijih. Ako već skupljate recepte za Božić, pročitajte sljedeće retke i zapišite genijalni recept za tortu bez pečenja u kojoj su popularni keksi glavna zvijezda.
Špekulas torta najveći je hit na profilu food blogerice Petre Sabljić, koja nam je otkrila kako joj pratitelji šalju hrpu fotografija svojih torti, a to je baš posebno veseli.
Špekulas torta – sastojci:
Za podlogu
- 250 g keksa Špekulas
- 150 g maslaca ili margarina
- 1 dl mlijeka
Za kremu
- 500 g mascarponea
- 100 g sirnog namaza
- 60 g šećera u prahu
- ekstrakt vanilije (nekoliko kapi)
- 200 g namaza špekulas
200 ml vrhnja za šlag
Za ganache
- 200 ml vrhnja za šlag
- 200 g čokolade za kuhanje
Špekulas torta – priprema:
1. Kekse samljeti, margarin otopiti te dodati u kekse, u to dodati i mlijeko (dodavati pomalo, kada vidite da je podloga dobre teksture, stati s mlijekom ako je potrebno) te kratko promiješati i dobro utisnuti u kalup od 26 centimetara ili manji.
2. Staviti u hladnjak, a dotad pripremiti kremu.
3. U zdjelu staviti mascarpone, sirni namaz i šećer u prahu te miksati, potom dodati ekstrakt vanilije i namaz špekulas te dalje miksati.
4. U posebnoj zdjeli miksati vrhnje za šlag pa ga lagano umiješati u smjesu sa sirom i namazom.
5. Za ganache zagrijati vrhnje za šlag i čokoladu do vrenja, ohladiti te preliti preko kreme.
6. Ukrasiti po želji.