U maminim i bakinim bilježnicama s receptima sigurno ćete pronaći recept za Londonere. Riječ je o finim kolačima od jednostavnih i svakodnevnih sastojaka iz smočnice i hladnjaka poput vrhnja, jaja, brašna i šećera te domaćeg džema koji se već desetljećima pripremaju u predbožićno vrijeme, piše Zadovoljna.hr.
Finu verziju Londoner štangica sa Zadovoljnom je podijelila i Alica Bjeli Duduković, koja objavljuje recepte i na Instagramu pod imenom @okruglica79.
Sastojci za tijesto:
300 grama glatkog brašna
150 grama maslaca sobne temperature
80 grama šećera
6 grama praška za pecivo
3 žumanjka
2 žlice kiselog vrhnja (12 posto mliječne masti)
Sastojci za nadjev:
200 grama mljevenih oraha
200 grama šećera
150 grama džema od marelice
3 bjelanjaka
Priprema:
1. Za tijesto: pjenasto umutite žumanjke i šećer. Dodajte kiselo vrhnje i maslac i sve zajedno smiješajte u jednoličnu smjesu.
2. Prosijajte brašno i prašak za pecivo pa rukom umijesite tijesto.
3. Tijesto odmah razvucite na pobrašnjenoj podlozi pa prebacite u lim za pečenje veličine 40x25 centimetara.
4. Tijesto zapecite 7 minuta u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 Celzijevih stupnjeva.
5. Zapečeno tijesto premažite džemom od marelica. Na džem stavite čvrsto istučen snijeg od tri bjelanjaka i šećera u koje ste lagano umiješali orahe.
6. Vratite kolač u pećnicu da se ispeče do kraja, još oko 20 minuta.
7. Provjerite čačkalicom je li kolač pečen. Izvadite ga iz pećnice, posipajte šećerom u prahu te ohladite prije posluživanja. Dobar tek!