Kakva bi to jesen bila bez sočnih kolača s dodatkom jabuka? Ovo ukusno voće možete iskoristiti i za pripremu fine snježne rolade.
Najbolje od svega? Smjesa za roladu se peče zajedno s biskvitom što olakšava cijeli proces pripreme. Dobiveni kolač daje otprilike 15 porcija, a svaka iznosi oko 230 kalorija, piše Zadovoljna.hr.
Sastojci:
400 g jabuka
250 ml bjelanjaka (cca 8 jaja)
200 g šećera
50 g mljevenih badema
2 čajne žličice bijelog vinskog octa
2 čajne žličice kukuruznog škroba
1 čajna žličica ekstrakta vanilije
cimet u prahu i šećer po želji za posipanje jabuka
badem u listićima za posipanje rolade
šećer u prahu za posipanje rolade
Priprema:
1. Zagrijte pećnicu na 200 Celzijevih stupnjeva.
2. Operite jabuke, naribajte ih na krupno u zdjelu i ocijedite višak vode.
3. Ocijeđene naribane jabuke ravnomjerno rasporedite na lim za pečenje. Pospite mljevenim cimetom i šećerom po želji. Utisnite ih u lim za pečenje.
4. U čistoj zdjeli umutite bjelanjke u čvrsti snijeg, postepeno dodajući 200 grama šećera. Pažljivo umiješajte ocat, kukuruzni škrob, ekstrakt vanilije i mljevene bademe.
5. Dobivenu masu stavite preko jabuka, zagladite lopaticom i pospite ploškama badema. Pecite u pećnici zagrijanoj na 200 Celzijevih stupnjeva dok ne porumeni otprilike 10 do 12 minuta.
6. Nakon pečenja na vruću roladu stavite papir za pečenje, a na njega postavite rešetku. Roladu brzo, ali pažljivo preokrenite na drugu stranu.
7. Dok su jabuke još tople uz pomoć papira pažljivo zamotajte kolač u roladu, i pustite da se ohladi. Uklonite papir i pošećerite šećerom u prahu prije posluživanja. Dobar tek!