SARAJEVO

Savčiću je i ranije bila određena mjera zabrane napuštanja BiH

11.08.2021.
u 14:06

Sud Bosne i Hercegovine, Kazneno odjeljenje – Odjel I za ratne zločine,  u povodu medijskog izvještavanja i, kako obrazlažu, krivo stvorene slike u javnosti, te više pojedinačnih medijskih upita, a radi pravilnog informiranja javnosti, izdao je javno priopćenje koje prenosimo u cijelosti.

"Sud Bosne i Hercegovine je 9.8.2021. godine donio rješenje kojim su prema optuženika Milomiru Savčiću ukinute mjere zabrane, a usvojen prijedlog Tužiteljstva Bosne i Hercegovine za određivanje mjere pritvora u smislu članka 126.f stavak 2. ZKP BiH zbog nepoštivanja izrečenih mjera zabrane iz članka 126.a stavak 1. točka c) ZKP BIH.

U ranijem tijeku postupka, po prijedlogu Tužiteljstva BiH, optuženiku Milomiru Savčiću je rješenjem Suda broj S1 1 K 034456 20 Kv 7.2.2020. godine, odnosno izmijenjenim rješenjem Suda broj S1 1 K 034456 20 Kri od 30.3.2020. godine, pored prekršene mjere zabrane iz članka 126.a stavak 1. točka c) ZKP BIH određena i sljedeća mjera: zabrana napuštanja boravišta i zabrana putovanja iz članka 126. stavak 1. i 2. ZKP BiH, a u cilju izvršenja navedene mjere kretanje optuženika ograničeno je na teritorij države Bosne i Hercegovine, uz privremeno oduzimanje svih putnih isprava, odnosno putovnice države Bosne i Hercegovine, kao i putne isprave Republike Srbije i osobne iskaznice, te je zabranjeno izdavanje novih putovnica, kao i korištenje osobne iskaznice za prelazak državne granice. Sve pomenute mjere su prilikom održavanja ročišta za određivanje mjere pritvora po prijedlogu Tužiteljstva BiH 9.8.2021. godine i dalje bile na snazi.

Tužiteljstvo BiH je Sudu dostavilo prijedlog za određivanje mjere pritvora na zakonskom temelju iz članka 132. stavak 1. točka b) ZKP BiH, odnosno zbog bojazni da će uništiti, sakriti, izmijeniti ili krivotvoriti dokaze ili tragove važne za kazneni postupak, te zbog naročitih okolnosti koje ukazuju da će ometati kazneni postupak utjecajem na svjedoke, suučesnike ili prikrivače, a iz pritvorskog razloga propisanog člankom 132. stavak 1. točka b) ZKP BiH. Sud još jednom podvlači da Tužiteljstvo BiH nije predložilo određivanje pritvora zbog okolnosti koje ukazuju na opasnost od bjekstva, niti su Sudu dostavljeni dokazi koji ukazuju na takvu opasnost, pa Sud nije ni zadržao optuženika nakon ročišta, a do odluke Suda", stoji u priopćenju Suda Bosne i Hercegovine.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije