kolač "tri leće"

Savršen osvježavajući vikend kolač koji se topi u ustima

tri leće
Shutterstock
09.06.2024.
u 16:24

Donosimo recept za kolač ti leće - najsočniji desert na svijetu!

Kolač tres leches potječe iz Latinske Amerike, a kod nas je poznat kao kolač "tri leće", no točan prijevod bio bi mu "tri mlijeka".

Nije kompliciran za napraviti i mnogi ga vole, pogotovo ljeti jer je sočan i osvježavajuć, a vrlo zasitan, primjerice za doručak. No trik je u tome kako ćete ga poslužiti. Važno je dobro ga ohladiti da se bisvit dobro natopi preljevima, prenosi Skuhaj.hr.

Recept za kolač tri leće

Sastojci za biskvit:

6 jaja
6 žlica šećera
6 žlica brašna
1 žličica praška za pecivo
1 žličica vanilin šećera

Sastojci za mliječni preljev (kremu):

500 ml slatkog vrhnja
200 g kondenziranog mlijeka
200 g kiselog vrhnja

Sastojci za preljev:

500 ml mlijeka
6 žlica šećera
1 žličica vanilin šećera

Za ukrašavanje:

Vrhnje za šlag ili čokolada (po želji)

Priprema:

Odvojite bjelanjke od žumanjaka. Bjelanjke istucite s polovicom šećera u čvrsti snijeg. Žumanjke istucite s preostalim šećerom i vanilin šećerom dok ne dobijete glatku kremastu smjesu.

U smjesu od žumanjaka postupno dodajte snijeg od bjelanjaka, lagano miksajući. Zatim postupno umiješajte prosijano brašno s praškom za pecivo. Smjesu izlijte u pleh obložen papirom za pečenje. Biskvit pecite oko 15-20 minuta na 180°C dok ne porumeni.

 

 

Dok se biskvit peče pripremite preljev tako što ćete prokuhati mlijeko sa šećerom i vanilijom. Ostavite da se ohladi. Za mliječni preljev izmiksajte slatko vrhnje, kondenzirano mlijeko i kiselo vrhnje dok ne postane glatko. Kada je biskvit pečen i ohlađen prerežite ga na tri jednaka dijela i vilicom ga cijelog ispikajte.

Prvi dio biskvita natopite trećinom preljeva. Prvu koru biskvita premažite trećinom mliječnom preljeva. Postupak ponovite s preostala dva dijela biskvita te oba preljeva.

Kolač možete preliti šlagom ili otopljenom čokoladom, ukrasiti čokoladnim mrvicama ili naribanom čokoladom, ali i ne morate. Ostavite u hladnjaku da se dobro ohladi i prije posluživanja dobro natopi preljevom.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije