Ovi sezam zamotuljci osim što su jako privlačni izgledom još su ljepši i ukusniji okusom. Čak i dan poslije će biti jednako ukusni.
Sastojci
360 g brašna
1 mala kašika soli, šećera
1 jaje
50 ml ulja
150 ml mljeka
Priprema
1. Brašno sjediniti sa soli, šećerom, kvascem i dobro izmješati. Sad dodati mlako mijeko, ulje, jaje i dobro umjesiti dok se tjesto ne počne odvajati od posude. Ostaviti na toplom da se udvostruči, piše Coolinarika.
2. Pripremiti pleh obložen papirom za pečenje. Tjesto staviti na radnu površinu i podjeliti na 8-10 jednakih djelova. Svaki dio razvaljati kao na slici što tanje, premazati s malo maslaca i sjeći po sredini na tanke trake.
3. Zavijati stranom i zavijati u krug, čvorove ili po želji. Stavljati ih na pleh i pustiti da stanu 20 minuta. Premazati svako pecivo s mješavinom žumanjca i mljeka, preko posuti sa sesamom i peci u zagrijanoj pećnici na 200 stupnjeva oko 20-24 minute.