Izuzetno ukusna pita od jabuka i maka, a jako je jednostavna za napraviti...
Sastojci
Suhi sastojci:
250g Pšeničnog oštrog brašna
250g Pšenične krupice (griza)
125g Šećera ( kristal)
1 Vanilin šećer
0,5 Prašak za pecivo
50g usinjenih lješnjaka, badema ili oraha za završni sloj
Za nadjev1
1,5kg naribanih jabuka
1dcl ulja
šećer po ukusu
cimet po ukusu
Za nadjev 2
100g mljeveng maka
1 jušna žlica griza
50g Šećera ( kristal)
1 Vanilin šećer
0,5dcl kipućeg mlijeka
malo ruma
ako imate bjelanjak
naribana korica pola limuna
Za ribanje
200g butera /maslaca
Priprema
1. Prosijte brašno s praškom za pecivo, dodajte griz i šećer.
2. Jabuke ogulite i naribajte. Stavite cimet i ulje. Izmiješajte dobro. Suhu smjesu podijelite na 4 djela, a jabuke na 2 djela. Mak izmiješajte sa šećerom, vanilin šećerom, koricom limuna i žlicom griza, pofurite sa malo mlijeka, dodajte po želji žlicu ruma i 1 bjelanjak,ako vam je zaostao od kojeg drugog kolača. Meni je:) Smjesa s makom mora biti rastresita, ne premokra, piše Coolinarika.
3. Slaganje slojeva pite.
4. Lim za pečenje cca 20x30cm premažite sa cca 70g omekšalog maslaca. Na maslac isipajte suhu smjesu, poravnajte ju da bude svugdje jednaka. Donji sloj suhe smjese neka vam bude malo deblji od ostalih. Na suhu smjesu rasporedite pola jabuka. Poravnajte pa pošećerite po ukusu. Zatim po jabukama posipajte ravnomjerno opet suhe sastojke. Na njih posipajte smjesu sa makom i poravnajte koliko se da. Narežite ili naribajte na taj sloj maka tanke listiće maslaca ( cca 60 grama ). Opet posipajte suhim sastojcima, zatim na njih opet jabuke koje po želji pošećerite i na kraju završite sa suhim sastojcima. U taj zadnji sloj suhih sastojaka možete dodati usitnjene orašaste plodove. Ja sam dodala 50g usitnjenih badema. Na zadnji sloj naribati ili tanko narezati listiće maslaca tako da prekrijete površinu. Sada pećnicu zagrijte na 180°C. Za to vrijeme nek pita odstoji.
5. Stavite u zagrijanu pećnicu na 30 do 40 minuta. Prilagodite duljinu i temperaturu pečenja iskustvima sa svojom pećnicom. Pita je pečena kad se zazlati po površini. Kad ju izvadite, prekrijte i ostavite da se malo prohladi. Po želji možete posipati šečerom u prahu. Ja nisam. Super je topla, ali i iz frižidera. Uživajte!