Trgovac Milan Damjanac govori o iskustvima s čapljinske veletržnice:

"Sir je tražen, kao i svi domaći proizvodi, a najskuplji je zelengorski od 26 KM"

15.07.2023.
u 13:06

U raznovrsnoj ponudi ne samo povrća i voća nego i raznih drugih roba na veletržnici u Tasovčićima, kod Čapljine, svoje mjesto našli su i prodavači sira te drugih mliječnih proizvoda.

Dobar izbor

Jedan od njih je Milan Damjanac koji je registrirao obrt, trgovac je pojedinac, a robu prodaje na veletržnici u Tasovčićima te Mostaru. U Tasovčićima petkom s tim što se njegova ponuda mijenja ovisno o godišnjem dobu. Predstavljajući srpanjsku ponudu, Damjanac kaže: - Izbor je jako dobar, stigla je i prva mješina sira sa Zelengore, imamo dosta miješanog sira, dvije vrste su s Morina - kravlji sir i torotan, čuveni nevesinjski torotan, lijep sir, ukusan, samo nije pretjerano mastan. Mnogo je ljudi koji ga kupuju, rekao bih, ponuda je za svačiji džep i ukus. Dalje, od sireva imamo mladi neslani sir, livanjski domaći sir i dimljeni nevesinjski sir. Dimljeni sir je ovčji kravlji, miješani punomasni jako kvalitetan sir. Što se tiče suhomesnatih proizvoda, sada imamo malo kobasice i pečenice. To je zaliha od zime, sada nema sušenja, ali imam manju količinu za stalne mušterije. Radimo od pet i pol ujutro pa ljeti najkasnije do 11 sati. Ne smijemo više ostati zbog vrućina.

Na pitanje ima li još mladih planištara na planinama oko Nevesinja, Damjanac odgovara:

- Ima još, ljudi od kojih preuzimam sir svi odreda su mlađi. Vole to, radili su s roditeljima i naučili su raditi. S nekima surađujem već dvadeset godina. Napominjem, roba koju prodajem je pregledana, imam dokumente za svu robu koju nudim, pregledana je na brucelozu i druge zarazne bolesti. Trudim se da kupci budu zadovoljni. U Čapljini sam već petnaest godina, imam veliki broj kupaca. Kupci je naviknuli na moje proizvode, rijetko se dogodi da bude zamjerki, zadovoljni su. Manje-više kod mene kupuju isti kupci godinama, nadam se da će tako i ostati. Stigao je prvi ovogodišnji sir sa Zelengore, koji je poslovično najskuplji.

- Malo je skuplji nego prošle sezone, marku po kilogramu - 26 KM, s Morina je malo jeftiniji - 24, 25 maraka, sve je to blizu što se tiče cijena u marku-dvije razlike, ali ovčji sir treba nakupiti, nije lako čuvati ovce. Ništa nije lako raditi, ali posao planištara zaista je težak, po vrućini, po suncu, po kiši, po vjetru, po grmljavini čuvati ovce, sve je to teško. Treba cijeniti njihov rad. Ne mogu gore ljude na planini "ubijati" cijenom, otkidati njihov dio zarade, marku je samo razlika prošlogodišnje i nove cijene, mislim da to neće biti problem za kupce. Znamo da je sve poskupjelo, ne znam što se događa na tržištu, svaki dan su neke promjene cijena. Kajmak iz mijeha je 30 KM po kilogramu, samo ga nema nikad ljeti, on dolazi od listopada. Trideset maraka je, ali, vjerujte, treba dosta vremena i truda da se nakupi mješina kajmaka. Mora se staviti bar pedeset i pet kilograma mladog kajmaka kako bi se nakupila mješina od trideset kilograma, mnogo kalira. Ja ga imam čitavu zimu ovdje u ponudi, ali on stiže tek u listopadu ili studenome, kad zahladi - naglašava Damjanac pa, predstavljajući ostale vrste, navodi:

- Mladi kajmak je 25 KM, kora slagana, a 23 KM je obični mladi kajmak. Kajmak iz kace je 25 KM...

Jamac za robu

Gospodin Damjanac kaže da se zahvaljujući njemu i zadržao jedan broj planištara na planinama sjeveroistoka Hercegovine.

- Ja sam im jamac za robu. Kad ljudi znaju da mogu prodati svoju robu, drugačije je to nego kad je plasman neizvjestan. Čim siđu s planine, preuzmem sve od njih. Imam kući komore i odgovarajuće uvjete. Kad ljudi znaju da neće imati problema za proizvedenu robu, onda se trude, rade, bolje paze i stoku, nastoje biti čisti i uredni, što je za ovu djelatnost jako važno. Nekako smo se povezali, ja i nekolicina tih planištara, oni proizvode, ja prodajem, drugačije ne bi ni moglo jer ne mogu oni napustiti ovce i doći u Čapljinu prodavati sir.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?