Jednostavan recept za vječni slatki klasik - mramorni kolač, i to iz kuharice pariškog slastičara Cyrila Lignaca, donosi Tportal.hr. Ova neizostavna slastica iz gastro repertoara naših majki i baka već s prvim zalogajem baš poput Proustovih madeleinea vraća u djetinjstvo
Potrebni sastojci:
Za svijetli dio
1 žličica ekstrakta od vanilije
130 g šećera
30 g maslaca
5 žumanjaka
70 ml vrhnja za šlag
100 g brašna
2 g praška za pecivo
Za smeđi čokoladni dio
65 g tamne čokolade
30 g maslaca
4 žumanjka
110 g šećera
70 ml vrhnja za šlag
90 g brašna
2 g praška za pecivo
Priprema
Namastite i pobrašnite kalup za pečenje. Pećnicu zagrijete na 180 ° C. Prije nego krenete s izradom svjetlijeg dijela, rastopite čokoladu na pari. U zdjeli izmiješajte žumanjke i šećer, kad se smjesa udvostručila i posvijetlila dodajte vaniliju i vrhnje za šlag te ponovo dobro izmiješajte. Zatim dodajte prašak za pecivo s brašnom i rastopljeni maslac te miješajte između svakog tog koraka.
Tamnija smjesa
U zdjeli izmiješajte žumanjke i šećer, kad se smjesa udvostručila i posvijetlila dodajte vrhnje za šlag te ponovo dobro izmiješajte. Smjesi dodajte prašak za pecivo s brašnom i rastopljeni maslac te dobro izmiješajte. Na kraju dodajte rastopljenu čokoladu i dobro izmiješajte da smjesa bude jednake boje. U pripremljeni kalup prvo izlijte pola svijetle smjese, pa zatim cijelu čokoladnu smjesu i završite s ostatkom svijetle. Pomoću silikonske špatule prošarajte smjesu i stavite peći 30 minuta.