bez straha za zdravlje

Slobodno uživajte u jajima, čak mogu biti i dobra za srce

02.04.2024.
u 07:21

U novoj studiji primijećeno je da razine lošeg kolesterola nisu bile veće kod onih koji su jeli 12 jaja tjedno nego kod onih koji su jeli manje ili ništ jaja

Iako su jaja hranjiv, nemasan izvor proteina, sadrže velike količine kolesterola. A ovih ih je dana u izobilju. “Svako jutro jedno jaje…” dobro je poznata poslovica, no čini se da možete pojesti i više od toga bez straha za zdravlje.

Nova studija pokazala je da, umjerena konzumacija jaja može biti dobra za vaše srce. Međutim, stručnjaci upozoravaju da bi ljudi s postojećom srčanom bolešću ili dijabetesom trebali razgovarati sa svojim liječnikom.

Istraživači su otkrili da su ljudi koji su jeli 12 obogaćenih jaja tjedno imali slične razine kolesterola nakon četiri mjeseca u usporedbi s onima koji su jeli manje od dva jaja bilo koje vrste tjedno. Obogaćena jaja sadrže manje zasićenih masti i dodatne vitamine i minerale, kao što su jod, vitamin D, selen, vitamin B2, vitamin B5, vitamin B12 i omega-3 masne kiseline. To se postiže hranjenjem kokoši posebnom hranom.

Ovo je mala studija, ali daje nam sigurnost da je konzumacija obogaćenih jaja u redu s obzirom na učinke lipida tijekom četiri mjeseca, čak i među rizičnijom populacijom, rekla je autorica studije dr. Nina Nouhravesh, znanstvena suradnica na Kliničkom istraživačkom institutu Dukeu u Durhamu, Sjeverna Karolina.

Otkrivene dobrobiti

Studija, koja će biti predstavljena 6. travnja na godišnjem znanstvenom skupu Američkog koledža za kardiologiju, uključila je 140 ljudi u dobi od 50 godina ili starijih koji su imali kardiovaskularne bolesti ili su bili pod visokim rizikom od njih. Čimbenici rizika za kardiovaskularne bolesti uključuju visoki krvni tlak, visok kolesterol, pretilost i dijabetes.

Shutterstock

Istraživači su nasumično odredili ljude da jedu 12 obogaćenih jaja tjedno ili da jedu manje od dva jaja bilo koje vrste tjedno. Ljudi su mogli pripremati jaja kako god su htjeli.

Michelle Routhenstein, preventivna kardiološka dijetetičarka na EntirelyNourished.com, upozorava ipak da kada se jaja kuhaju na visokim temperaturama, to može rezultirati višim razinama naprednih krajnjih proizvoda glikacije (AGE), što može negativno utjecati na zdravlje srca.

U studiji, nakon praćenja sudionika četiri mjeseca, istraživači nisu uočili nikakve štetne učinke na zdravlje kardiovaskularnog sustava među ljudima koji su jeli 12 obogaćenih jaja tjedno. Njihove razine kolesterola u krvi bile su slične kao kod onih koji su jeli malo ili nimalo jaja.

 

Ljudi u skupini obogaćenih jaja također su imali smanjenje ukupne razine kolesterola, rezistencije na inzulin i troponina visoke osjetljivosti (marker oštećenja srca). Čak su primijetili povećanje razine vitamina B.

Osim toga, postojali su signali o potencijalnim dobrobitima konzumiranja obogaćenih jaja koji zahtijevaju daljnje istraživanje u većim studijama, rekao je Nouhravesh u priopćenju.

Konkretno, postoje moguće dobrobiti konzumiranja obogaćenih jaja među starijim odraslim osobama i osobama s dijabetesom, uključujući porast HDL (“dobrog”) kolesterola i smanjenje LDL (“lošeg”) kolesterola.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije