Čim stignu domaće naranče, nekako se odmah "bacimo" na njih. Volimo posebno kad znamo točno odakle potječu i da ih možemo bez straha koristiti cijele, bez bacanja. Jer korica je ta koja daje posebnu dimenziju okusa svakom kolaču. A kako se bacimo na naranče u svježem obliku, jednako činimo i s kolačima i raznim slasticama. Nevjerojatno je koliko dobre, sočne i osvježavajuće mogu biti kad su u njima naranče! Zato se ove i zovu - sočne kocke s narančom.
I najobičniji biskvit može biti potpuno očaravajući ako je u njemu barem mali djelić naranče, a da ne spominjemo kuglofe, kombinacije s tamnom čokoladom, kuhano vino i divne kreme s citrusnom notom. Pred tobom su sočne kocke s narančom, jedna od upravo takvih slastica. No, dobro, nije još pred tobom, ali ako se nakon konzumiranja naranči - baciš na posao, vrlo brzo moći ćeš uživati u rezultatima svog truda.
Ovu jednostavnu slasticu mogu pripremiti i oni s vrlo malo iskustva, a taj sočan kolač sa šećernim preljevom gotov je u tren oka. Idealno će pristajati uz čaj, kavu, ali i kuhano vino i punč.
Sočne kocke s narančom
Sastojci za biskvit:
- 200 g glatkog brašna
- 400 g šećera
- 1 žličica soli
- 4 jaja
- 220 g maslaca
- 2 žličice ekstrakta naranče
- 1 žličica naribane korice naranče
Sastojci za preljev:
- 200 g šećera u prahu
- 2 žlice soka od naranče
- 1 žličica narančine korice
Priprema:
- Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva.
- Premaži maslacem dublju pravokutnu posudu (cca 30 x 20 cm).
- Izmiksaj jaja s maslacem, dodaj šećer, ekstrakt i koricu naranče i nastavi miksati.
- Umiješaj brašno i sol i sjedini sastojke uz pomoć drvene žlice.
- Prelij tijesto u posudu za pečenje i peci otprilike pola sata, sve dok ne poprimi smećkastu boju.
- Napravi preljev od šećera u prahu i soka i korice od naranče. Zagrij ih zajedno u posudi, uz povremeno miješanje i pričekaj da se šećer otopi.
- Ispečeni kolač probodi vilicom i prelij preljevom. Pričekaj da se ohladi, a potom izreži na kocke.
Uživajte