Izuzetak u Europi

Stanovnici BiH plaćaju jednu od najnižih općih stopa PDV-a

pdv
05.10.2024.
u 17:30

Stanovnici Bosne i Hercegovine plaćaju jednu od najnižih općih stopa PDV-a (17%) na Starom Kontinentu. Uz to, Bosna i Hercegovina jedina uz Dansku promet roba i usluga oporezuje jedinstvenom stopom. Naime, prosječna opća stopa PDV-a za države članice Europske unije iznosi 21,6%. Najnižu opću stopu među članicama EU-a ima Luksemburg (17%), a najvišu Mađarska (27%). S općom stopom od 25% Hrvatska dijeli drugo mjesto na ovoj ljestvici s Danskom i Švedskom. Snižene stope PDV-a koriste sve države članice Europske unije osim Danske.

Kako stoje drugi

Većina zemalja, odnosno njih 19, koristi dvije snižene stope, a jednu sniženu stopu koristi 7 zemalja – Bugarska, Estonija, Luksemburg, Nizozemska, Njemačka, Slovačka i Španjolska. Najvišu sniženu stopu primjenjuje Mađarska (18%), dok 10 država članica primjenjuje najnižu dopuštenu sniženu stopu od 5%. Vrlo sniženu stopu koriste 3 zemlje – Francuska (2,1%), Luksemburg (3%) i Italija (4%). Parking stopu koristi 5 zemalja – Austrija, Belgija, Luksemburg, Malta i Portugal, a kreće se između 12% i 14%. Opća stopa PDV-a u Srbiji iznosi 20 posto, međutim, i ova zemlja ima sniženu stopu u visini od 10 posto. Kada je riječ o sniženim stopama, proizvodi i usluge na koje se one odnose razlikuju se od zemlje do zemlje. U nekim je zemljama smanjena stopa PDV-a na ugljen, drugima na prijevoz putnika, turizam, trećima na lijekove. Tako, primjerice, Austrija primjenjuje PDV od 10 posto na poljoprivredne proizvode, turizam i zabavu. U Češkoj, gdje je opća stopa PDV-a 21 posto, smanjena od 15 posto primjenjuje se na javnu ugostiteljsku djelatnost. U Švedskoj se sniženi PDV od 12 posto plaća na usluge prijevoza putnika, dok je u Belgiji stopa od 12 posto određena za ugljen, a na Islandu je 14 posto za hotelske usluge. Kada je riječ o Hrvatskoj, ova zemlja koristi snižene stope od 13 i 5 posto. Sniženom stopom od 13 posto oporezuju svježe ili rashlađeno meso, ribu, voće i povrće, jaja te dječje pelene. Stopa PDV-a od 5 posto primjenjuje se na lijekove, knjige, novine i časopise... Opća stopa PDV-a u Srbiji iznosi 20 posto, a snižena od 10 posto primjenjuje se na hranu, voće, povrće, lijekove, novine, smještaj u ugostiteljskim objektima, ulaznice, prijevoz putnika...

Dosadašnje inicijative

Inicijativa da se u Bosni i Hercegovini također uvede diferencijalna stopa PDV-a javljala se nekoliko puta te je sredinom 2022. godine Zajedničko povjerenstvo obaju domova Parlamentarne skupštine BiH za usuglašavanje teksta zakona o dopunama Zakona o porezu na dodanu vrijednost (PDV) usuglasilo uvođenje diferencirane stope PDV-a koje bi se primjenjivale samo do kraja 2022. godine, međutim, zbog nemogućnosti provedbe u takvo kratkom roku ova praksa nije zaživjela. Zamisao je da se uvede veća stopa PDV-a na luksuz, dok bi se ona na osnovne životne namirnice smanjila. Iz Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije BiH u više su navrata ponovili kako bi smanjenje PDV-a na lijekove i potrošni medicinski materijal koji se financiraju sredstvima Fonda solidarnosti Federacije BiH značajno financijski rasteretilo zavode zdravstvenog osiguranja, ali i građane, što bi, među ostalim, doprinijelo dugoročnoj održivosti zdravstvenog sustava i unaprjeđenju kvalitete zdravstvene zaštite građana. Podsjetili su na činjenicu da je Federalni zavod u suradnji sa svim zavodima zdravstvenog osiguranja u Bosni i Hercegovini pokrenuo zajedničku inicijativu prema Vijeću ministara BiH u cilju ukidanja ili povrata PDV-a na lijekove i medicinska sredstva. 

Ključne riječi
PDV

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?