Rijetko smo svjesni što zapravo unosimo u organizam jer industrija hrane rado koristi sastojke koji bi malo tko od nas dodao u jelo tijekom kuhanja, piše Mirror.
Dabrova analna žlijezda
Prvo ono što zvuči najgore. Dabrovi koriste iscjedak analne žlijezde kako bi označili teritorij ili privukli partnere, a ljudi ga koriste kao pojačivač okusa u slatkišima. Ne morate se truditi, nećete ga naći u popisu sastojaka - dopušteno je navesti ga samo kao “prirodni pojačivač okusa”.
Kosa
Jedna od aminokiselina koja gradi vlasi ljudske kose sastojak je i peciva, gotove pizze i ostalih pekarskih proizvoda. Služi za produljenje svježine proizvoda na bazi tijesta, a proizvodi se i od dlaka svinje i pačjih pera. U EU je ta praksa zabranjena, no u SAD-u se još uvijek koristi.
Antifriz
Propilenglikol ulijevate u motor svoga automobila tijekom zime kako biste spriječili smrzavanje, no on je sasvim dobar kao zgušnjavač i pojačivač okusa u mliječnim desertima i pekarskim proizvodima.
Kukci
Posebna vrsta kukca zvana Cochinea koristi se kao prirodna crvena boja, pogotovo za dodavanje bombonima i ostalim slatkišima. Kukci se skupljaju s kaktusa, suše i melju. Označeni su kao E120.
Drvo
“Hranjiva vlakna” na popisu sastojaka dobivaju se od drva ili pamuka. Pomažu u upijanju masti pakiranih proizvoda na bazi tijesta kao što su kruh ili tortilje.
TBHQ
Iza ove kratice krije se tert-butil-hidrokinon, učinkovit konzervans masnih poslastica kao što su krekeri, rezanci i smrznuti proizvodi od ribe, a može se naći u biodizelu.
Vosak
Njime se poliraju automobili i slatkiši.
Karnauba vosak radi se od brazilske palme i daje sjaj gumenim bombonima, preljevu za krafne i sjajilu za cipele.
Umjetno karamel-bojilo
Za sve što treba smeđu boju, bilo to gazirano piće, muffin ili mesna prerađevina, tu je E510 ili umjetna karamela. Kancerogeno je.