Prema stručnjaku za biljnu medicinu i autoru knjige The Cellular Wellness Solution dr. Billu Rawlsu, dodavanje što više biljaka u prehranu svima može samo koristiti.
- Biljke su najbolji kemičari na svijetu; pa zašto da ne koristimo njihove fitokemikalije koje su izvrsne za zdravlje? - pita on i nabraja pet svojih omiljenih biljaka koje smo, kaže, zapostavili, a dobro ih je uvijek imati pri ruci.
1. Rhodiola ili Ružičasti žednjak
Stoljećima su se; zahvaljujući sposobnosti da se bori protiv stresa, poboljša sportsku izvedbu i podigne energiju; koristio u tradicionalnoj kineskoj i grčkoj medicini.
- Obično raste na višim nadmorskim visinama ili u oštroj, hladnoj klimi", kaže Rawls. "Stvarno je izvrsna za zaštitu organizma od fizičkog stresa i podizanje imuniteta, a jedno je kliničko ispitivanje čak pokazalo da su se sudionici koji su svako jutro uzimali njene pripravke bolje borili protiv osjećaja 'izgaranja' i imali su bolju koncentraciju tijekom dana.", primjećuje Rawls.
2. Reishi gljiva
Ako ste ikada šetali šumom i slučajno vidjeli na drvetu gljivu nalik dugi obojenoj u boju hrđe, to je vjerojatno bila reishi gljiva, objašnjava Rawls, a već je tisućama godina priznata kao ljekovita gljiva.
"Utvrđeno je da Reishi gljiva ima antivirusna svojstva", dodaje Rawls, a može pomoći i u zaštiti jetre. Ukratko, čini divne stvari za naše tijelo", kaže.
3. Kurkuma
Možemo unedogled nabrajati dobrobiti kurkume, ali Rawls posebno ističe neuroprotektivna svojstva drevne biljke. Konkretno, otkriveno je da kurkumin (jedan od glavnih bioaktivnih spojeva u korijenu kurkume) ima pozitivan učinak na neurotrofni faktor mozga (BDNF) koji podržava kognitivnu funkciju, učenje, pamćenje i raspoloženje.
U meta analizi iz 2019. godine objavljene u Nutricionističkim istraživanjima, dnevni dodatak kurkume tijekom nekoliko mjeseci (tj. osam do 12 tjedana) značajno povećava razine BDNF-a-
"Zbog svog intrinzičnog antioksidativnog djelovanja i sposobnosti suzbijanja upale, kurkuma je stvarno dobra za zglobove, štiti mozak, a štiti i doslovno sve stanice tijela", dodaje Rawls.
4. Mlijeko čička (silimarin)
Štiti jetru kao malo što drugo, a koristi i za probavu, detoksikaciju i dugovječnost.
"Phytology Research otkrio je da silimarin (poznat i kao fitonutrijent odgovoran za dobrobiti mlijeka čička u tijelu) uvelike podržava jetru štiteći je i djelujući kao sredstvo za blokiranje toksina koji napadaju stanice jetre", kaže Rawls.
5. Himalajski shilajit
"Njegova su ljekovita svojstva na Himalaji poznata već stotinama godina", napominje Rawls, a bogat je i mineralima, te sadrži fulvinsku i huminsku kiselinu, dobre za gastrointestinalni trakt".
- Kada smo jeli prljavštinu, jeli smo i bakterije i fermentirane mikrobe iz tla, tako da smo dobivali mnogo fulvinske i huminske kiseline koje sada više ne dobivamo kroz prehranu; a idealan način da ih se danas zamjeni je shilajit - zaključio je za Mind Body Green.