Da bi korica bila hrskavija, a tijesto tako mekano da se topi u ustima dodajte – svinjsku mast! Prošla je svoj "križni put" otkad je bila gotovo u potpunosti prognana iz kuhinje pa do povratka na velika vrata. Neka jela i kolači jednostvno ne mogu bez ovog važnog sastojka!
Malo drugačija pita s masti i jabukama
Za tijesto:
1 cijelo jaje
2 žumanjka
100 g šećera
2 dl mlijeka
malo ekstrakta vanilije ili mahuna
prašak za pecivo
420 g brašna u omjerima trećina (glatko, oštro i integralno)
250 g svinjske masti
Za nadjev:
1,5 kg jabuka
300 g šećera
1 žličica cimeta
15 g griza
Priprema:
Za tijesto umiješajte jaja, posebno žumanjke sa šećerom, dodajte vaniliju, prašak za pecivo, mlijeko i mast. Kad se smjesa sjedinila, umiješajte brašno, izradite tijesto pa ga razvaljajte. Podijelite na dva jednaka dijela. Iznenadit ćete se koliko je podatno i lako se oblikuje. Smjestite polovicu razvaljanog tijesta u kalup za pečenje koji ste prekrili papirom. On će upiti višak masti od pečenja. Izbodite i pecite 10 minuta, izvadite iz pećnice i prekrijte pripremljenim nadjevom.
Za nadjev jabuke ogulite, očistite i naribajte. Neka odstoje pola sata, a zatim ih rukama dobro iscijedite. Dobiveni sok stavite u dublju tavu i dodajte šećer. Kad zakuha, pustite da se kuha na srednjoj vatri još 10-15 minuta, odnosno dok ne poprimi izgled gustog sirupa. Neka se sirup malo prohladi pa dodajte jabuke, cimet i griz i promiješajte.
Preostalo tijesto razvaljajte na papiru za pečenje, preokrenite na nadjev i odstranite papir. Na tijestu dijagonalno narežite plitki uzorak. Pecite 20 minuta na 200 stupnjeva pa smanjite na 180 i pecite još 25-30 minuta. Ohladite na rešetki i pospite šećerom u prahu prije posluživanja.