DOMAĆI KOLAČI

Svinjska mast čini razliku – nema boljeg recepta za pitu s jabukama, topi se u ustima!

02.11.2022.
u 22:25

Šapice, vanilin kiflice, medenjaci, krafne, pite, breskvice, štrudle, salenjaci... naše su ih prabake i bake većinom pripremale sa svinjskom mašću što je ovim omiljenim kolačima dalo onaj stari, mnogi će reći "najbolji" okus. Isprobajte recept za malo drugačiju pitu s jabukama i sjetite se kako se jelo nekad

Da bi korica bila hrskavija, a tijesto tako mekano da se topi u ustima dodajte – svinjsku mast! Prošla je svoj "križni put" otkad je bila gotovo u potpunosti prognana iz kuhinje pa do povratka na velika vrata. Neka jela i kolači jednostvno ne mogu bez ovog važnog sastojka!

Malo drugačija pita s masti i jabukama 

Za tijesto:

1 cijelo jaje 
2 žumanjka 
100 g šećera 
2 dl mlijeka 
malo ekstrakta vanilije ili mahuna 
prašak za pecivo 
420 g brašna u omjerima trećina (glatko, oštro i integralno) 
250 g svinjske masti 

Za nadjev: 

1,5 kg jabuka 
300 g šećera 
1 žličica cimeta 
15 g griza 

Priprema:

Za tijesto umiješajte jaja, posebno žumanjke sa šećerom, dodajte vaniliju, prašak za pecivo, mlijeko i mast. Kad se smjesa sjedinila, umiješajte brašno, izradite tijesto pa ga razvaljajte. Podijelite na dva jednaka dijela. Iznenadit ćete se koliko je podatno i lako se oblikuje. Smjestite polovicu razvaljanog tijesta u kalup za pečenje koji ste prekrili papirom. On će upiti višak masti od pečenja. Izbodite i pecite 10 minuta, izvadite iz pećnice i prekrijte pripremljenim nadjevom. 

Za nadjev jabuke ogulite, očistite i naribajte. Neka odstoje pola sata, a zatim ih rukama dobro iscijedite. Dobiveni sok stavite u dublju tavu i dodajte šećer. Kad zakuha, pustite da se kuha na srednjoj vatri još 10-15 minuta, odnosno dok ne poprimi izgled gustog sirupa. Neka se sirup malo prohladi pa dodajte jabuke, cimet i griz i promiješajte. 

Preostalo tijesto razvaljajte na papiru za pečenje, preokrenite na nadjev i odstranite papir. Na tijestu dijagonalno narežite plitki uzorak. Pecite 20 minuta na 200 stupnjeva pa smanjite na 180 i pecite još 25-30 minuta. Ohladite na rešetki i pospite šećerom u prahu prije posluživanja.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije