U HBŽ sve je spremno za početak nove školske godine

Tadić: Svi će učenici imati besplatne udžbenike koji će pratiti nastavni plan i program

30.08.2024.
u 14:25

U Herceg - bosanskoj županiji sve je spremno za početak nove školske 2024./2025.godine, potvrdio nam je to ministar znanosti, prosvjete, kulture i sporta Ante Tadić kao i to da nastava za sve osnovce i srednjoškolce počinje u ponedjeljak, 2. rujna. Budući da u prošloj godini nije bilo udžbenika za prve razrede osnovnih škola, pitamo je li taj problem riješen i jesu li nabavljeni udžbenici za sve razrede.

„Vlada HBŽ osigurala je besplatne udžbenike za učenike od 1. do 9. razreda osnovne škole i svi su nabavljeni, izuzev za učenike drugih razreda čiju isporuku očekujemo do 10. rujna, tako da će svi učenici imati udžbenike koji će pratiti nastavni plan i program,“ kazao nam je ministar Tadić te dodao kako uz tu olakšicu za roditelje, Vlada provodi još cijeli niz demografskih mjera koje se tiču školstva.

Među njima je i sufinanciranje prijevoza učenicima osnovnih i srednjih škola, a tu je i stipendiranje studenata, a u rebalansku proračuna tražili su i 100.000 KM za stipendiranje deficitarnih zanimanja, a zamisao ministarstva je da bi se studentima medicine, geodezije, matematike, fizike i kemije u potpunosti plaćala školarina. Na taj način bi ih motivirali da upišu ta zanimanja, završe studij i vrate se u svoje gradove i općine, nastave tu živjeti i raditi.

Pitali smo i kojeg nastavnog kadra trenutno nedostaje, te doznali kako u strukovnim školama nedostaju inženjeri strojarstva, elektrotehnike, potom profesori, odnosno nastavnici matematike, fizike i kemije. Slična situacija je i u cijeloj regiji, istaknuo je Tadić te dodao da je, primjera radi, u cijeloj Hrvatskoj fiziku upisalo svega 60-tak osoba.

„Kad su prvašići u pitanju ove godine ih je na području cijele Županije upisano 382, što je 30 više u odnosu na prošlu godinu. Ovisno od godine do godine ta razlika se do sada kretala uglavnom oko 10-tak učenika u plusu ili minusu, nemamo više onaj strmoglavi pad novoupisanih učenika u osnovne i srednje škole kakav smo imali 2014. i 2015., nakon što je Hrvatska ušla u EU,“ istaknuo je ministar Tadić, te izrazio nadu da će tako i ostati. 

Za razliku od drugih povratničkih općina s većinskim srpskim stanovništvom, Drvara i B. Grahova, Glamoč nije imao nacionalnu skupinu predmeta u osnovnim i srednjim školama. Od ove školeske godine i tu je napravljen pomak tako da će djeca srpske nacionalnosti, koja to budu željela, imati mogućnost izučavanja nacionalne grupe predmeta na maternjem jeziku, što je na koncu i njihovo ustavno pravo.  

Inače, u školskoj 2024./2025. će uz 177 radnih dana biti i 24 dana školskog raspusta, zimskog od 19. prosinca 2024. do 10. siječnja 2025., te proljetnog od 17. do 25. travnja 2025.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?