Obožavamo mandarine i jako se veselimo kada nam stignu prvi jesenski plodovi. No, za dane kada poželiš guštati u njima na drugačiji način predlažemo ovaj slasni desert jer se topi u ustima, slastan i prepun okusa. Prije nabavke sastojaka svakako biraj velike i čvrste mandarine da ih možeš rezati i oguliti meso.
Dobro je znati i da mascarpone pomiješan sa slatkim vrhnjem dodatno naglašava kremasti okus deserta. Na bijelu čokoladu ne trebamo uopće trošiti riječi, zar ne? Na koncu, da bi mješavina mascarpone i vrhnja bila što prozračnija i pahuljasta, pripazi na sljedeće: mascarpone obavezno koristi na sobnoj temperaturi (inače će nastati grudice), a kremu hladnu (jer se neće stvrdnuti)!
Tiramisu od mandarina
Sastojci:
600 g svježih ili 500 g mandarina iz kompota (limenka)
250 g sira mascarponea
40 g vanilin šećera
200 ml soka od naranče
250 ml slatkog vrhnja
200 g piškota
100 g bijele čokolade
Priprema:
Koristiš li svježe mandarine, oguli ih i izreži kriške čistog mesa između pregrada, dok one iz kompota samo ocijedi. Izmiksaj mascarpone s vanilin šećerom i 50 ml soka od naranče, a zatim umiješaj čvrsto tučeno slatko vrhnje.
U malu vatrostalnu posudu složi polovicu piškota, pokapaj ih s malo soka i po njima složi 2/3 mandarina. Premaži ih s polovicom kreme od mascarponea, piše gastro.24sata.hr.
Potom gore složi ostatak piškota, ponovno ih navlaži sokom, prekrij ih preostalim voćem i po njima razmaži ostatak kreme.
Tiramisu prekrij prozirnom folijom pa ga ostavi da odstoji 2 sata u hladnjaku. Po vrhu sitno naribaj bijelu čokoladu pa slasticu izreži na kriške i posluži na tanjurićima.