Meso koje ćete najrijeđe pronaći u restoranima je vagi govedina. Ona potječe iz Japana, a kilogram ovog mesa može iznositi i do 700 maraka, dok se krava može prodati i za gotovo 50.000 KM.
Termin "vagi" u bukvalnom prijevodu s japanskog znači "krava" i uglavnom se odnosi na četiri razlitiče sorte.
Ove krave se većinom uzgajaju za fizičku izdržljivost, a daje im se više intramuskularnih masnih ćelija.
Masnoća se ravnomjerno raspoređuje po njihovim mišićima, zbog čega vagi govedina izgleda ružičasto i ima nježan okus, piše "Business insider".
Japanska vlada strogo regulira proizvodnju ove govedine kako bi se zaštitila vrijednost i kvaliteta mesa.
Ova vrsta govedine stekla je gotovo legendaran status, a postoje i mnogi mitovi o načinu na koji se životinje tretiraju.
Istina je da se one kod uzgajivača zadrže do 10 mjeseci starosti, a onda se prodaju na aukcijama. Do trenutka prodaje one već mogu dostići cijenu i do 40 puta veću od običnog goveda.
Inače, farma za tovljenje ovih krava čuva ih i hrani mješavinom vlakana i visokoenergetskim koncentratom napravljenim od riže, pšenice i sijena, prenosi Avaz.