Ovaj kolač se brzo i jednostavno pravi, a toliko je dobar da se topi u ustima. Dobar tek!
Kora
250 grama brašna
pola vrećice praška za pecivo
100 grama šećera
100 grama putera
jedno jaje
jedna vrećica vanilin šećera.
Krema
jedan puding od vanilije
400 ml mlijeka
4 kašike šećera
200 grama kisele pavlake sa 20% mliječne masti.
Priprema
Kora
Prvo pomiješajte brašno sa praškom za pecivo. U zdjelu dodajte pripremljeno brašno i u sredini napravite udubinu. Nastavite dodavati istopljeni i prohlađeni puter, šećer, jaje i vanilin šećer i sve pomiješajte kuhačom. Dalje nastavite miješati rukom.
Trećinu tijesta odvojite, napravite lopticu i zamotajte u prozirnu foliju te stavite u hladnjak. Preostali dio tijesta stavite na masni papir, zatim na njega postavite drugi masni papir i valjajte ga na dimenzije tepsije. Možete povremeno ivice tijesta potiskivati ravnalom da biste dobili ravnije stranice.
Tepsiju prečnika 19×30 cm pouljite i pobrašnite. Tijesto pomoću valjka prebacite u tepsiju. Prstima lagano utapkajte ivice, koliko je to potrebno.
Krema
Prvo šljive operite, iščetvrtajte i izvadite im koštice. To je potrebno uraditi prije pripreme kreme, jer se šljive slažu na vruću kremu. Puding pomiješajte sa malo mlijeka. Ostatak mlijeka, zajedno sa šećerom, stavite kuhati. Kada mlijeko prokuha, sklonite ga sa strane i umiješajte pripremljeni puding.
Vratite puding da se kuha. Čim puding sklonite sa strane, odmah umiješajte kiselu pavlaku. Odmah kremu rasporedite po tijestu.
Slaganje
Poslažite šljive na vruću kremu. Na kraju ih lagano utisnite. Posipajte šećer preko šljiva. Zatim posipajte cimet. Tijesto izvadite iz frižidera i naribajte po šljivama. Kolač stavite peći u zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva, oko 50 minuta. Pečeni kolač ostavite da se ohladi. Prije rezanja, kolač (po želji) posipajte šećerom u prahu.