Reecept za zaniljivu tortu od bundeve i jabuka donosi coolinarika.com.
Sastojci
Tijesto:
100g pirea bundeve kuhane na pari
130 ml mlijeka
1 žlićica limunovog soka
75 ml ulja
100 g šećera
250 g brašna
1 i 1/2 žličica praška za pecivo
malo cimeta i muškatnog oraščića
Nadjev od jabuka:
400 g ribanih jabuka
30 g šećera
1/2 žlićice cimeta
1 žlica limunovog soka
20 g maslaca
Slastičarska krema
500 ml mlijeka
4 žumanjka
50 g Gussnel Dolcela (gustin)
80 g šećera
1 žlica ekstrakta vanilije (ili vanilin šećer)
200 ml vrhnja za šlag
1 šlagfix
Priprema
1. Bundevu skuhati na pari i izgnječiti vilicom u pire.
Brašno sa praškom za pecivo ,šećer,mlijeko sa limunovim sokom i ulje izmiksati da se smjesa sjedini, zatim dodati pire bundeve sa začinima i kratko izmiksati.
Upaliti pećnicu na 180C .
Kalup od 20 cm zaštititi papirom za pečenje i izliti pripremljeno tijesto.
Peći u zagrijanoj pećnici na 180 C oko 30 minuta.Provjeriti štapićem.
Pečeno tijesto potpuno ohladiti.
2. Jabuke oguliti i naribati.
Staviti u šerpicu maslac da se otopi i dodati jabuke i sve ostale sastojke, Kuhati oko 10 minuta da jabuke omekšaju i ispari tekućina.Potpuno ohladiti.
3. Žumanjke,šećer, ekstrakt vanilije i gustin izmješati sa malo mlijeka od onih 500ml. Ostatak mlijeka zagrijati do vrenja i dodati pripremljenu smijesu.Miješati dok se ne zgusne kao puding. Ja sam prebacila u plastićnu zdjelu, prekrila prozirnom prijanjajućom folijom da se ne stvori korica i stavila sam u veću plastićnu zdjelu sa hladnom vodom. Potpuno ohlađenoj kremi dodati 200 ml izmiksanog vrhnja za šlag sa šlagfixom i miksati dok se ne dobije fina glatka krem .
4. Slaganje torte:
Pečenom tijestu odrezati gornji dio. Rukama iz donjeg dijela a i iz vrha izdubiti tijesto i izmrviti rukama u mrvice.Tijesto staviti na tanjur za serviranje.Ja sam u jabuke dodala 2 žlice kreme i stavila na tijesto, a zatim i preostalu kremu oblikovati u kupolu i posuti mrvicama tijesta. Tortu staviti u hladnjak na par sati ili preko noći da se potpuno stisne.
Moram priznati da su moje kćeri bile nestrpljive i da sam tortu nakon nekog vremena hlađenja načela . One su bile oduševljene tortom a ja pomalo i ljuta jer bi presjek bio ljepši da se još malo odmarala u hladnjaku.