Ukusno

Torta od mrkve - poslastica koja oduševljava sve koji ju probaju

Torta od mrkve
07.05.2023.
u 08:41

U mojoj obitelji svi su veliki sladokusci, a kada je riječ o slasticama, najviše vole provjerene torte i kolače. Te provjerene slastice najčešće pravim prema receptima koji se rade već godinama i prenose s koljena na koljenu, no s vremena na vrijeme malo eksperimentiram i odvažim se napraviti malo neobičniji recept. Jedan je od njih i torta od mrkve koju pravim po prilično jednostavnom receptu i sastojcima. Između raznih varijanti recepata na internetu, osmislila sam svoju verziju koja u konačnici ispadne sočna i lagana.

Sastojci

Biskvit:

    145 ml suncokretova ulja

    4 jaja L veličine

    100 g muscovado šećera

    100 g šećera

    1 žličica arome vanilije

    čašica punomasnog kiselog vrhnja (cca 180 g)

    250 g naribane mrkve

    100 g oraha, krupnije sjeckanih

    230 g glatkog brašna

    1 prašak za pecivo

    pola žličice sode bikarbone

    prstohvat soli

Krema:

  • 300 g ABC sirnog namaza

  • 250 g mascarpone sira

  • 200 g maslaca

  • 150 g šećera u prahu

Priprema

  1. Pećnicu zagrijte na 180° i pripremite kalup (ja sam iskoristila kalup promjera 24 cm, ali možete i manji). Kalup namastite maslacem te stavite papir za pečenje za dno.

  2. Za izradu smjese biskvita potrebno je prvo izraditi sve mokre sastojke, a potom dodati suhe i ponovno izraditi smjesu mikserom.

  3. Mrkvu je potrebno naribati na sitne trakice, a orahe isjeckati ili istući batom u plastičnoj vrećici.

  4. Mrkvu i orahe dodajte u smjesu tek na kraju pa sve izmiješate kuhačom.

  5. Smjesu pravilno rasporedite u kalup i pecite 25 do 30 min, ovisno o jačini pećnice.

  6. Kad se biskvit ohladi, prebacite ga na ravnu podlogu te pravilno prerežite na dva dijela i ostavite da se ohlade.

  7. Sada je vrijeme za izradu kreme - za početak izradite smjesu maslaca i šećera u prahu.

  8. Dodajte ABC sir i mascarpone te smjesu sjedinite mikserom.

  9. Od izrađene smjese možete odvojiti dio u manju šalicu, što vam možete poslužiti za omazivanje torte. Većinski dio smjese podijelite na dva jednaka dijela te krenite sa slaganjem kora biskvita i premazivanjem.

  10. Po želji tortu možete namazati kremom te ukrasiti na vrhu sa sjeckanim orasima.

Savjetujem da torta odstoji preko noći u hladnjaku, a kasnije ćete primijetiti da što duže stoji, to je sočnija. Torta će oduševiti i one najizbirljivije, a to potvrđuje i činjenica da neki nisu ni primijetili da u torti ima mrkve, piše Ženski recenziraj

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije