U mojoj obitelji svi su veliki sladokusci, a kada je riječ o slasticama, najviše vole provjerene torte i kolače. Te provjerene slastice najčešće pravim prema receptima koji se rade već godinama i prenose s koljena na koljenu, no s vremena na vrijeme malo eksperimentiram i odvažim se napraviti malo neobičniji recept. Jedan je od njih i torta od mrkve koju pravim po prilično jednostavnom receptu i sastojcima. Između raznih varijanti recepata na internetu, osmislila sam svoju verziju koja u konačnici ispadne sočna i lagana.
Sastojci
Biskvit:
145 ml suncokretova ulja
4 jaja L veličine
100 g muscovado šećera
100 g šećera
1 žličica arome vanilije
čašica punomasnog kiselog vrhnja (cca 180 g)
250 g naribane mrkve
100 g oraha, krupnije sjeckanih
230 g glatkog brašna
1 prašak za pecivo
pola žličice sode bikarbone
prstohvat soli
Krema:
-
300 g ABC sirnog namaza
-
250 g mascarpone sira
-
200 g maslaca
-
150 g šećera u prahu
Priprema
-
Pećnicu zagrijte na 180° i pripremite kalup (ja sam iskoristila kalup promjera 24 cm, ali možete i manji). Kalup namastite maslacem te stavite papir za pečenje za dno.
-
Za izradu smjese biskvita potrebno je prvo izraditi sve mokre sastojke, a potom dodati suhe i ponovno izraditi smjesu mikserom.
-
Mrkvu je potrebno naribati na sitne trakice, a orahe isjeckati ili istući batom u plastičnoj vrećici.
-
Mrkvu i orahe dodajte u smjesu tek na kraju pa sve izmiješate kuhačom.
-
Smjesu pravilno rasporedite u kalup i pecite 25 do 30 min, ovisno o jačini pećnice.
-
Kad se biskvit ohladi, prebacite ga na ravnu podlogu te pravilno prerežite na dva dijela i ostavite da se ohlade.
-
Sada je vrijeme za izradu kreme - za početak izradite smjesu maslaca i šećera u prahu.
-
Dodajte ABC sir i mascarpone te smjesu sjedinite mikserom.
-
Od izrađene smjese možete odvojiti dio u manju šalicu, što vam možete poslužiti za omazivanje torte. Većinski dio smjese podijelite na dva jednaka dijela te krenite sa slaganjem kora biskvita i premazivanjem.
-
Po želji tortu možete namazati kremom te ukrasiti na vrhu sa sjeckanim orasima.
Savjetujem da torta odstoji preko noći u hladnjaku, a kasnije ćete primijetiti da što duže stoji, to je sočnija. Torta će oduševiti i one najizbirljivije, a to potvrđuje i činjenica da neki nisu ni primijetili da u torti ima mrkve, piše Ženski recenziraj