Za vrijeme toplijih dana favoriziramo slastice koje se ne peku, pa sigurno pogađate kako je torta s malinama i čokoladom jedna od takvih. Ova krasotica puna je iznenađenja. Kiselkasti okus maline u kremi od vanilije savršena je protuteža čokoladi koja se krije u drugoj kremi, a sve skupa obogatio je tek tanki sloj hrskavog biskvita na bazi keksa, piše coolinarika.
Sastojci
ZA PODLOGU:
200 g digestive keksa
110 g maslaca
ZA MOUSSE OD ČOKOLADE:
200 g tamne čokolade
300 g slatkog vrhnja
prstohvat soli
2 žličice Dolcela Mljevene želatine
125 g malina
ZA KREMU OD VANILIJE:
400 g slatkog vrhnja
70 g šećera
1 Burbon vanilija šećer
2 žličice Mljevene želatine
ZA PRELJEV:
125 g malina
1 Crveni preljev za torte
2 žlice šećera
250 ml vode
Priprema
1. Za podlogu, kekse sameljite u fini prah.Dodajte maslac narezan na kockice i nastavite miješati dok se sve ne poveže u mrvičastu smjesu.
2. Mali kalup za torte Ø 20 cm, obložite papirom za pečenje pa na njega stavite smjesu od keksa i maslaca. Žlicom utisnite smjesu u kalup kako bi dobili podlogu.
Podlogu odložite u hladnjak dok pripremate ostale komponente.
3. Za mousse od čokolade, čokoladu natrgajte na kockice, pa stavite u lonac debljeg dna. Dodajte slatko vrhnje i prstohvat soli, a zatim zagrijavajte na laganoj vatri da se čokolada rastopi i sve poveže u glatku čokoladnu kremu.
4. Dok se čokolada i vrhnje zagrijavaju, pripremite želatinu. U zdjelici pomiješajte želatinu s dvije žlice vode te ostavite sa strane da želatina nabubri.
5. Kada se čokolada i vrhnje potpuno povežu, umiješajte nabubrenu želatinu i miješajte dok se želatina ne otopi. Maknite s vatre i ostavite da se malo ohladi, a zatim smjesu prelijte preko pripremljene podloge od keksa.
6. Stavite u hladnjak da se bolje ohladi, a zatim na čokoladni sloj posložite 125 g opranih malina.
7. Za kremu od vanilije, u posudi pomiješajte slatko vrhnje, šećer i burbon vanilija šećer. Sve zagrijavajte na laganoj vatri dok se šećer ne otopi i smjesa ne dođe do točke vrenja.
8. Dok se vrhnje kuha pripremite želatinu tako da je u zdjelici pomiješate s dvije žlice hladne vode i ostavite da nabubri.
9. Kada vrhnje dođe do točke vrenja, maknite ga s vatre, dodajte nabubrenu želatinu i dobro promiješajte da se želatina rastopi.
10. Ostavite kremu da se ohladi na sobnu temperaturu pa je prelijte preko čokoladnog sloja i malina. Vratite tortu u hladnjak da se potpuno stisne, a zatim složite i preostalih 125 g malina.
11. Za crveni preljev, u zdjelici pomiješajte crveni preljev za torte s dvije žlice šećera i 2 – 3 žlice vode. Preostalu vodu zagrijte do točke vrenja, maknite je s vatre i umiješajte pripremljeni preljev. Vratite sve na vatru i zagrijavajte miješajući dok ponovno ne zavri.
12. Ostavite preljev da se malo ohladi, a zatim ga prelijte preko torte kao završni sloj.
Uživajte!