Napoleon torta je poznata ruska poslastica, a pravi se od puno tankih kora, koje su premazane ukusnom kremom od vanilije, pa je nazivaju i torta od tisuću slojeva.
Ova poslastica se topi u ustima, a ako želite obogatititi joj ukus u mirisnu kremu od vanilije obvezno dodajte i kokos.
Napoleon torta je idealna za sve vrste proslava, a priprema nije komplicirana, javlja Hayat.
Sastojci:
800 g lisnatog tijesta
200 g krem sira
400 ml mlijeka
6 žumanaca
120 g šećera
50 g skroba
1 kašičica ekstrakta vanile
50 g maslaca, sobne temeprature
100 g kokosa
Priprema:
Lisnatno tijesto odmrznite, malo razvucite oklagijom, pa stavite na pleh obložen pek papirom. Isijecite na 3 jednaka dijela, da dobijete pravokutnik. Pecite u zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva oko 20 minuta. Gotovo tijesto malo rukama pritisnite. Svaki dio rukama razdvojite tako da dobijete dvije jednake polovice.
Trebate ukupno dobiti 6 kora u obliku pravokutnika.
U posudu sipajte mlijeko i zagrijte. U posudi pomiješajte žumance, šećer i škrob, pa umutite tako da nema grudvica. Sipajte u mlijeko i kuhajte dok se ne zgusne, uz stalno miješanje. Dobiveni fil sipajte u neku posudu, pa dodajte vaniliju i margarin, pa nda promiješajte.
Pokrijte prozirnom folijom i ostavite da se ohladi sat vremena. Krem sir umutite, pa dodajte fil sa žumancima, pa sve to sjedinite mikserom. Zatim dodajte kokos i lagano umiješajte. Stavite koru, pa premažite filom i tako redajte dok ne potrošite sve. Na kraju cijelu tortu premažite filom.
Stavite u hladnjak na sat vremena. Ukrasite tortu mrvicama koje su ostale od kora i kokosom. Mrvice kora možete zamijenite mljevenim keksom.