SEDAM, OSAM, DEVET?

Trebaju li žene više sna od muškaraca i postoji li magična brojka sati za dobar san?

spavati
Shuttershock
23.07.2024.
u 08:20

Kad je u pitanju spavanje, mnogi vjeruju u onih dobrih stari osam sati sna, za bolje zdravlje i raspoloženje. No, možda se toga ipak ne biste trebali držati.

Različitim ljudima treba različita količina sna, a liječnica Aileen Alexander, za glamour.com, objasnila je zašto ženama treba više sna od muškaraca. Nekoliko je znanstvenih istraživanja potvrdilo da, u prosjeku, ženama treba šest do 28 minuta više sna od muškaraca. Postoji nekoliko teorija zašto je tomu tako.

San je reguliran hormonima i oni utječu na to koliko sna nam je zapravo potrebno. 'Kad je riječ o hormonima, kod žena oni igraju veliku ulogu u spavanju', kaže dr. Alexander. Dodaje, da ovdje treba uzeti u obzir i menstrualni ciklus, trudnoću i menopauzu. Svi ti faktori mogu negativno utjecati na san. Baš zbog toga, ženama treba više sna i češće spavaju i preko dana. Osim toga, žene češće pate i od insomnije.

Liječnica kaže: 'Obično žene ustaju tijekom noći kako bi nahranile bebe ili se brinule o drugoj djeci, a nekada i o starijim roditeljima'. Istraživanja su pokazala da žene češće obavljaju i većinu kućanskih poslova, pa im se i zbog toga može povećati potreba za više sna.

Ako se sagledaju sva istraživanja do sada provedena, dr. Alexander kaže da ženama u prosjeku treba 11 minuta više sna od muškaraca, no dodaje kako je potrebno provesti još istraživanja, te kaže kako u stvarnosti ne postoji neka magična brojka koliko sati sna je potrebno. 'Treba slušati svoje tijelo, a potreba za snom je individualna i ne treba stereotipizirati prema spolu', tvrdi. 'Ako se ujutro ne osjećate odmorno, razmislite o tome spavate li dovoljno i što možete promijeniti'.

Manjak sna negativno utječe na zdravlje žena i muškaraca. 'Smanjuje nam brzinu reakcije, što može dovesti do automobilskih nesreća ili drugih strašnih pogrešaka. Utječe na raspoloženje i povećava rizik od tjeskobe i depresije, ali i pretilosti, dijabetesa, problema sa srcem, hormonske neravnoteže...', kaže liječnica.

Ključne riječi
san

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije