Konaković i Fidan

Turska nastavlja snažno podržavati neovisnost, suverenitet i teritorijalni integritet BiH

29.06.2024.
u 14:20

Sugovornici su pozdravili vrlo dobre i stabilne političke odnose i bilateralnu suradnju između Bosne i Hercegovine i Republike Turske.

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković razgovarao je danas  u Dubrovniku s ministrom vanjskih poslova Republike Turske Hakanom Fidanom, na marginama Međunarodne konferencije Dubrovnik Forum 2024.

Na sastanku je razgovarano o bilateralnim odnosima BiH i Turske, aktuelnoj situaciji u Bosni i Hercegovini i regiji, europskom putu naše zemlje, s naglaskom na reformske procese te geopolitičkim izazovima.

Sugovornici su pozdravili vrlo dobre i stabilne političke odnose i bilateralnu suradnju između Bosne i Hercegovine i Republike Turske.

Ministar Konaković je i ovom prilikom izrazio zahvalnost Turskoj na pomoći i podršci koju pruža našoj zemlji na putu ka europskim i euroatlantskim integracijama. Upoznao je sugovornika s postignutim napretkom BiH na europskom putu. Istaknuo je da je Odluka Europskog vijeća o otvaranju pregovora veliko postignuće i povijesni iskorak za BiH, ali u isto vrijeme i početak najznačajnije faze ovog procesa, usvajanje pregovaračkog okvira i sazivanje prve međuvladine konferencije između BiH i EU. Naglasio je značajnu i stabilizirajuću ulogu Turske na Balkanu, posebno kroz trilateralne oblike suradnje: Bosna i Hercegovina - Srbija - Turska i Bosna i Hercegovina - Hrvatska - Turska. Ministar Konaković izrazio je posebnu zahvalnost Turskoj na podršci kada je riječ o usvajanju Rezolucije o genocidu u Srebrenici u Općoj skupštini Ujedinjenih naroda.

Ministar Fidan je naglasio kako Turska nastavlja snažno podržavati neovisnost, suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, kao i njen europski i euroatlantski put. Izrazio je zadovoljstvo odličnim, prijateljskim odnosima BiH i Turske te dodao da postoji značajan prostor za unapređenje suradnje i razvijanje odnosa dvije zemlje u svim oblastima od zajedničkog interesa. 

Tijekom susreta je naglašena potreba jačanja ekonomske suradnje, trgovinske razmjene, investicijskih projekata, te ulaganja turskih kompanija u Bosnu i Hercegovinu. Budući da su Bosna i Hercegovina i Turska zainteresirane za kontinuirani razvoj bilateralnih odnosa i suradnje, na sastanku je istaknuta važnost održavanja redovitih političkih kontakata na svim razinama.

Razgovaralo se i o ugovornim odnosima dvije zemlje, priopćeno je iz Ured za odnose sa javnošću MVPBiH. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije