Denis Zvizdić

U BiH neracionalna politička logika često nadvlada racionalnu

Denis Zvizdić
31.10.2017.
u 07:31

Evidentno je da su skupštine na svim razinama u BiH u nekoj vrsti stvarne ili latentne krize i da negativne posljedice takvog stanja najviše trpe izvršne razine vlasti, kaže u intervjuu za Nezavisne novine Denis Zvizdić, predsjedatelj Vijeća ministara BiH.

Ističe da je djelovanje izvršne i zakonodavne vlasti uvijek u uzročno-posljedičnoj vezi i blokada jedne razine vlasti sasvim sigurno vodi ka blokadi druge razine vlasti.

"U konačnici trpe svi građani BiH", naglasio je Zvizdić.

Komentirajuči činjenicu da iz Bruxelessa upozoravaju da bi do početka studenog trebalo usvojiti zakon o povećanju trošarina na naftu i naftne derivate, Zvizdić ističe kako je opće poznata činjenica da Prijedlog zakona o trošarinama koji je prema Vijeću ministara BiH upućen bez očekivanih korekcija nema onu razinu podrške koja za jamčila njegovo usvajanje. 

- Pozivam sve relevantne aktere da se vratimo stvarnim razlozima zbog kojih je i pokrenuto pitanje povećanja trošarina, odnosno cestarina i da, koristeći realne i vjerodostojne argumente, a ključni su da prikupljanje sredstava od povećanja trošarina mora biti transparentno i njihova namjena isključivo usmjerena ka izgradnji autoputeva i puteva, a ne ka općoj proračunskoj potrošnji, izvršimo potrebne korekcije kojima bismo stvorili optimistične pretpostavke za usvajanje zakona o trošarinama u oba doma Parlamentarne skupštine BiH, kaže Zvizdić. 

Obzirom da je već mjesecima upitna parlamentarna većina, na upit kako će Vijeće ministara BiH u narednom razdoblju, odnosno narednu godinu do izbora, raditi ako nema podršku parlamenta, Zvizdić kaže kako blokada jedne razine vlasti sasvim sigurno vodi ka blokadi druge razine vlasti. 

- U konačnici trpe svi građani BiH, jer se usporava ili blokira implementacija reformi i realizacija razvojnih projekata, koji su preduvjet za otvaranje novih radnih mjesta i povećanje životnog standarda svih stanovnika. Nažalost, u BiH neracionalna i partikularna politička logika često nadvlada racionalnu, životno važnu ekonomsku logiku i time upadamo u spiralu neproduktivnih stranačkih i ideoloških prepucavanja, tvrdi Zvizdić. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije