Tri odluke iz braniteljskih oblasti

U FBiH osnovica za braniteljske invalidnine povećana na 1007,89 KM

30.08.2024.
u 19:13

Donesena je i odluka kojom je utvrđena mjesečna egzistencijalna naknada razvojačenim braniteljima i članovima njihovih obitelji za razdoblje srpanj - prosinac 2024. u iznosu od 5,33 KM po mjesecu provedenom u OS

Vlada Federacije BiH je na prijedlog Federalnog ministarstva za pitanja branitelja i invalida Domovinskog rata donijela tri odluke iz braniteljskih oblasti, piše Večernji list BiH. Donesena je odluka kojom je utvrđena mjesečna egzistencijalna naknada razvojačenim braniteljima i članovima njihovih obitelji za razdoblje srpanj - prosinac 2024. u iznosu od 5,33 KM po mjesecu provedenom u oružanim snagama.

Automatizirana realizacija

Drugom odlukom utvrđuje se osnovica za određivanje visine mjesečnih novčanih naknada korisnika braniteljsko-invalidske zaštite u FBiH u iznosu od 1007,89 KM, a po kojoj će biti utvrđena visina mjesečnih novčanih naknada osobnih i obiteljskih invalidnina u FBiH za navedeno razdoblje. Vlada je donijela odluku kojom se utvrđuje osnovica za isplatu mjesečnih novčanih naknada dobitnika ratnih priznanja i odlikovanja i članova njihovih obitelji za razdoblje srpanj - prosinac 2024. u iznosu od 808,53 KM. Po toj osnovici bit će utvrđena visina mjesečnih novčanih iznosa za dobitnike ratnih priznanja i odlikovanja te članova njihovih obitelji za spomenuto razdoblje ove godine. Vlada je usvojila izvješće Federalnog ministarstva rada i socijalne politike o realizaciji programa podrške energetski siromašnim kućanstvima. Iz Ministarstva je priopćeno da je ovaj program proveden uz tehničku podršku UNDP-jeva programa u BiH, a da ga je financiralo Izaslanstvo EU-a u BiH. Federalno ministarstvo rada i socijalne politike ocijenilo je u izvješću provedbu ovog programa općenito uspješnom iako su tijekom provedbe uočeni određeni izazovi koje će biti potrebno adresirati u budućim sličnim inicijativama kako bi se postigla još veća učinkovitost i brzina provođenja ovakvih ili sličnih programa. Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić istaknuo je i da Ministarstvo u izvješću preporučuje da se prilikom kreiranja budućih programa podrške energetski siromašnim kućanstvima posebno vodi računa o kapacitetima institucija koje će provoditi ove programe te da se maksimiziraju mogućnosti koje nude moderne tehnologije i digitalizacija procesa. - Ključna preporuka je uspostavljanje jasnih pravnih okvira i adekvatnih baza podataka kako bi se ubrzala i pojednostavila provedba ovakvih interventnih mjera. A automatizacija, odnosno digitalizacija javne uprave svakako je imperativ ako želimo stići suvremene standarde - dodao je ministar Delić. Podsjetio je da je realizacija ovog programa pomoći bila velikim dijelom automatizirana upravo zahvaljujući naporima Ministarstva i podršci UNDP-jeva tima koji je razvio jedinstven softver isključivo za ovu namjenu. - Kroz ovaj softver prošli su podaci o 216.517 kućanstava od kojih je njih 154.779 ili 71,49% ispunilo uvjete i dobilo sredstva iz ovog programa podrške, dok je preostalih 61.738 ili 28,51% kućanstava odbijeno zbog neispunjavanja kriterija iz javnog poziva - rekao je Delić.

Nove dionice A1

Vlada je, na prijedlog Federalnog ministarstva prometa i veza, donijela odluku o razvrstavanju javne ceste u kategoriju autoceste A1. Ovom odlukom se u javnu cestu kategorije autocesta A1 razvrstavaju dionice Svilaj - Odžak dužine 10,7 km, zatim Zenica sjever - Zenica jug - Lašva - Kakanj - Visoko - Podlugovi - Sarajevo sjever - Sarajevo zapad - Lepenica - Tarčin - Bradina dužine 98,4 km, kao i dionica Čapljina - Međugorje - Bijača u dužini od 21,07 km. Na prijedlog Federalnog ministarstva pravosuđa, Vlada je utvrdila nacrt Zakona o zaštiti prijavitelja nepravilnosti u FBiH i uputila ga u parlamentarnu proceduru. Ovim zakonom uređuje se zaštita prijavitelja nepravilnosti u FBiH, postupci prijave nepravilnosti, obujam zaštite prijavitelja nepravilnosti, postupci zaštite prava prijavitelja nepravilnosti, obveze subjekata na koje se ovaj zakon odnosi, kao i druga pitanja od značaja za zaštitu prijavitelja nepravilnosti. Vlada je, na prijedlog Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove, utvrdila nacrt Zakona o premjeru i katastru nekretnina te ga uputila u parlamentarnu proceduru. Predlagač objašnjava da je ovaj zakon nastao zbog potrebe da se područje geodetskih poslova, katastra nekretnina i zemljišnih knjiga uredi na kvalitetan i jedinstven način. U obrazloženju se navodi da postoji hitna potreba usvajanja zakona koji objedinjuje tehničke podatke o katastarskim česticama iz katastra i nositelje prava preuzimanjem iz zemljišne knjige u zajednički informacijski sustav. Donošenjem ovog zakona, uz Zakon o stvarnim pravima i Zakon o zemljišnim knjigama, očekuje se stvaranje modernog i kvalitetnog okvira za razvoj zemljišne administracije koji je usklađen s europskim standardima.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije