Za početak evo nekoliko općenitih savjeta za organizaciju hrane u hladnjaku. Bilo bi dobro da nabavite termometar za hladnjak jer neki hladnjaci znaju biti topliji od temperature na koju su postavljeni. Prebacite hranu u male posude kako biste maksimizirali prostor u hladnjaku. Kada skladištite hranu u posudice ili ju stavljate u zamrzivač, bilo bi dobro da zapišete što se unutra nalazi, kao i datum kada ste hranu stavili u zamrzivač. Spriječite kapanje tako da ispod svake hrane koja bi mogla kapati stavite neki tanjurić. Na kraju, jedan zanimljiv savjet je da ribu držite na najhladnijem dijelu zamrzivača.
Kada organizirate hladnjak bitno je u obzir uzeti sigurnost hrane, temperaturu i vlažnost.
1. Glavni odjeljak
Na prvu policu stavite jela koja su već kuhana i spremna za konzumaciju, začini i bilje koji su spremni za upotrebu, ukiseljene proizvode, odnosno staklenke i voće koje može stajati u frižideru. Na srednju policu stavite ostatke hrane koji su pohranjeni u posudice, sireve, jaja u kartonu i kruh za sendviče. Na donju policu stavite sirovo meso, sirovu ribu i mlijeko i ostale mliječne proizvode.
2. Dno frižidera
U najdonju policu odnosno odjeljak hladnjaka koji je na dnu stavite povrće pohranjeno u plastične vrećice i začine poput peršina koje bi isto bilo dobro skladištiti u papirnati ubrus pa u plastične vrećice.
3. Vrata hladnjaka
Na gornju policu stavite jaja, ako ih preferirate bez kartona, maslac i sireve koje ste nedavno koristili. Na srednju policu stavite začine u svojem originalnom pakiranju, kečap, majonezu i slične umake te ocat. Na donju policu stavite boce i staklenke pića; sokove, mlijeko, vino i slično.
4. Zamrzivač
Osim mesa i povrća koje inače stavljate u zamrzivač, još možete staviti; orašaste plodove, suhomesnate proizvode, sušeni lovor i slično bilje, ostatke pileće juhe u plastičnim čašicama, kvasac i svježu tjesteninu. Na vrećice koje stavljate u zamrzivač zapišite što se nalazi unutra.