Preliminarne procjene Agencije za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH

U ovoj bi godini trebalo biti izdano nešto više od 712.000 osobnih iskaznica te 431.000 putovnica

osobne iskaznice
29.06.2024.
u 20:54

Vrijeme godišnjih odmora tradicionalno je i razdoblje kada veći broj žitelja BiH, a poglavito onih koji trenutačno borave u dijaspori, dolazi u domovinu kako bi obavio zamjenu osobnih dokumenata. No, ove godine primjetan je i respektabilan broj zahtjeva za izdavanje novih osobnih dokumenta, u prvom redu osobnih iskaznica i putovnica. Večernji list iz Agencije za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka Bosne i Hercegovine (IDDEEA BiH) doznaje kako je preliminarna procjena da bi se tijekom 2024. godine u Bosni i Hercegovini trebalo izdati ukupno 712.429 osobnih iskaznica i 431.455 putnih isprava.

Procjene

Prilikom procjene navedene količine uzimani su u obzir podaci o broju dokumenata koji će prestati vrijediti u 2024. godini, broju zahtjeva za izdavanje prvog dokumenta za građane koji napune 18 godina, prosječnom broju zahtjeva za izdavanje prve osobne iskaznice za građane od 16 do 18 godina, kao i drugi relevantni razlozi. Uvidom u procjenu vidljivo je kako je najveći broj, točnije 622.129, dokumenata koji će prestati vrijediti u 2024. Prilikom procjene količine putovnica koje će se uraditi u 2024. godini uzimani su u obzir podaci o broju dokumenata koji će prestati vrijediti 2024. godine, prosječan broj zahtjeva za izdavanje prvog dokumenta, prosječan broj izgubljenih dokumenata u jednoj godini. Baš kao i u prethodnom slučaju, tako se i u slučaju putovnica najveći broj odnosi na one koje će prestati vrijediti u ovoj godini, a procjena je kako se radi o njih 300.045. Osim izdavanja novih dokumenata, u ovoj agenciji trenutačno provode niz važnih procesa koji za cilj imaju ubrzanje potrebnih procedura za žitelje i poslovnu zajednicu, a jedan od njih je i mogućnost aktiviranja digitalnog identiteta. Tako je tijekom sastanka koji je ravnatelj IDDEEA-e BiH prof. dr. Almir Badnjević održao s rezidentnim predstavnikom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u Bosni i Hercegovini Andreasom Tudykom bilo riječi o trenutačnim aktivnostima i budućim izazovima IDDEEA-e BiH, s posebnim naglaskom na digitalnu transformaciju u zemlji, čiju ključnu ulogu ima upravo IDDEEA BiH.

Badnjević je predstavio dosadašnje projekte, ističući primjenu bh. digitalnog identiteta koji omogućava građanima digitalni potpis. Posebno je najavio otvaranje registracijskih ureda u Agenciji od 1. srpnja ove godine, gdje će se građani moći osobno registrirati kako bi pristupili svim e-servisima koje Agencija nudi, i to potpuno besplatno. Ovim aktivnostima Agencija doprinosi ostvarenju održivih razvojnih ciljeva (SDG), konkretno cilja 16 (Mir, pravda i snažne institucije), koji se odnosi na pružanje podrške u vođenju evidencija i pružanju tehničke podrške za transparentnost i integritet izbornih procesa u BiH, ali i cilja 9 (Industrija, inovacije i infrastruktura) vezano uz primjenu digitalnog identiteta i novčanika radi unaprjeđenja infrastrukture i olakšanja svakodnevnih transakcija građana. Rezidentni predstavnik MMF-a u BiH pohvalio je dosadašnje napore Agencije i pružio punu podršku za sve buduće aktivnosti koje su planirane. Kada je riječ o aktivnostima koje slijede, Badnjević je najavio korake poput primjene digitalnog novčanika za građane BiH, što će dodatno unaprijediti digitalnu infrastrukturu i olakšati svakodnevne transakcije građanima.

E-servis

Ova podrška MMF-a predstavlja važan poticaj za daljnji rad IDDEEA-e BiH u ostvarivanju svojih ciljeva digitalne transformacije i pružanju naprednih e-servisa građanima. IDDEEA BiH ostaje posvećena pružanju visokokvalitetnih usluga i unaprjeđenju učinkovitosti administrativnih procesa za dobrobit svih žitelja BiH. A kada govorimo o ubrzanju procedura te olakšavanju svakodnevnih obveza s kojima se suočavaju stanovnici zemlje, valja podsjetiti kako je IDDEEA primijenila elektroničke, web-servise i omogućila elektroničku razmjenu podataka kako bi se izbjegli dugotrajna čekanja i potreba za tiskanjem CIPS-ovih potvrda. Pozvali su sve općine, gradove i institucije da ostvare pristup web-servisima, čime bi zapravo u prošlost otišli zahtjevi za izdavanje tiskanih CIPS-ovih potvrda. •

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije