Ajdinović potvrdio

U posljednja 24 sata u šatore na granicama upućene 22 osobe

17.04.2020.
u 18:17

Ajdinović je kazao kako je troje bh. građana koji su doputovali letom iz Stockholma nažalost pozitivno na koronavirus.

Federalni sanitarni inspektori na graničnim prijelazima, zaključno s 16. travnjom, prema do sada dostupnim informacijama, izdali su od 15. ožujka ukupno 25.598 rješenja o stavljanju putnika pod zdravstveni nadzor, odnosno ograničeno kretanje ili izolaciju na razdoblje od 14 dana - kazao je član Federalnog stožera civilne zaštite i direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove Anis Ajdinović prilikom redovitog obraćanja predstavnika federalnih institucija povodom širenja koronavirusa.

Dodao je kako su za kategorije osoba koje su izuzete iz Naredbe Federalnog stožera civilne zaštite broj 120 od 10. travnja - vozače, teško oboljele osobe u medicinskom transportu, osobe u pograničnom kretanju i prekogranične radnike, na dan 16. travnja federalni sanitarni inspektori na graničnim prijelazima izdali 219 rješenja o mjerama izolacije.

- Od donošenja Naredbe Federalnog stožera civilne zaštite o uvođenju obvezne mjere karantena za sve osobe koje ulaze u BiH, federalni sanitarni inspektori su tijekom vršenja sanitarnih nadzora na graničnim prijelazima a na osnovu popunjenih sanitarnih upitnika uputili 417 osoba u prekograničnom prometu putnika u šatorski prostor, gdje se oni, po izdavanju rješenja o karantinu od Federalnog ministarstva zdravstva, preuzimaju od nadležnih stožera civilne zaštite i prevoze do mjesta određenog za karantenu. Promet putnika je bio nešto manji u odnosu na prethodni dan, te je 16. travnja nakon izvršene sanitarne kontrole u šatore upućeno 22 osobe s prebivalištem u Federaciji BiH - kazao je Ajdinović.

Prema njegovim riječima, od početka primjene Naredbe, za preuzimanje od Operativnog centra Republičke uprave civilne zaštite RS, a u smislu postupanja i realizacije mjere karantena na području RS, upućeni su popisi s podacima za 50 osoba, kao i za četiri osobe s prebivalištem na području Brčko Distrikta koji su u BiH ušli na graničnim prijelazima na području FBiH.

- Nadzorima i mjerama federalnih inspektora je, prema do sad dostupnim podacima, obuhvaćeno ukupno 3.128 osoba - državljana BiH s prebivalištem u RS koji su u BiH ušli preko graničnih prijelaza koji se nalaze na području FBiH, te su podaci - popisi s imenima, prezimenima, i adresama osoba blagovremeno dostavljeni Inspektoratu Republike Srpske na daljnje postupanje i provođenje mjera izolacije/karantena. Isto vrijedi i za 313 osoba - državljana BiH s prebivalištem na području Brčko Distrikta, za koje su podaci dostavljeni Inspektoratu Brčko Distrikta - istaknuo je Ajdinović.

Dodao je kako “Inspektorat Republike Srpske dostavio podatke za ukupno 284 osoba s prebivalištem u FBiH, koje su u BiH ušle preko graničnih prijelaza BiH na području RS, a Inspektorat Brčko Distrikta podatke za pet osoba koje su ušle preko prijelaza na području Brčko Distrikta, koja se rješenjem Federalnog ministarstva zdravstva upućuju u karantene prema mjestu prebivališta u FBiH”.

Ajdinović je kazao da danas ističu mjere iz 377 rješenja o izolaciji koja su izdali federalni sanitarni inspektori, a do jučer je za ukupno 19.332 osobe isteklo razdoblje obvezne izolacije u trajanju od 14 dana.

On je obavijestio osobe kojima je izrečeno rješenje o izolaciji da rješenje prestaje važiti istekom propisanog razdoblja izolacije od 14 dana. Naime, ukoliko su se osobe kojima su izdana rješenja o izolaciji pridržavale izrečenih mjera, te svakodnevno javljale nadležnoj epidemiološkoj službi i do isteka razdoblja izolacije nisu razvile nikakve simptome zaraze, zdravstveni nadzor se završava nakon 14 dana, kazao je.

Ajdinović je kazao kako je troje bh. građana koji su doputovali letom iz Stockholma nažalost pozitivno na koronavirus.

- Dvoje bh. građana koja su u prethodna tri dana ušla u BiH i bili privremeno zadržani na graničnom prelazu Izačići, potom upućeni u karantenske prostore u Unsko-sanskom prostoru također su pozitivni na koronavirus. I jedna osoba koja je u prethodna tri dana ušla u BiH, privremeno zadržano na graničnom prelazu Osoje, također nažalost pozitivno je koronavirus, te je i ta osoba upućena u karantenski prostor - kazao je Ajdinović.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije