Mostar

U predvorju hotela Mostar u četvrtak organizira se ‘Živa knjižnica’

ziva knjiznica
13.01.2016.
u 07:15

U ovoj jedinstvenoj knjižnici knjige su osobe koje su zbog svoga društveno-ekonomskog ili kulturološkog podrijetla/statusa, spola, dobi, opredjeljenja/uvjerenja, izgleda i dr. stigmatizirane i/ili su u marginaliziranom položaju

U četvrtak od 13 do 18 sati će se u predvorju hotela Mostar u Mostaru organizirati ‘Živa knjižnica’. Ovu aktivnost zajednički organiziraju “Independent” Zenica i Agencija lokalne demokracije Mostar. “Živa knjižnica” u biti funkcionira po principu knjižnice. Jedina razlika je u tome što je ‘čitanje’ u “Živoj knjižnici” zapravo razgovor sa ‘živom knjigom’.

U ovoj jedinstvenoj knjižnici knjige su osobe koje su zbog svoga društveno-ekonomskog ili kulturološkog podrijetla/statusa, spola, dobi, opredjeljenja/uvjerenja, izgleda i dr. stigmatizirane i/ili su u marginaliziranom položaju. Čitanje takve knjige kroz uspostavljanje konstruktivnog dijaloga je možda i najbolji put u prevladavanju stereotipa i predrasuda prema drugima/drukčijima – kroz autentične životne priče. Drugim riječima, svi su pozvani otvoriti ‘korice’ knjige, a ne da o knjizi sude po njezinim ‘koricama’! Posjetitelji ove jedinstvene knjižnice će tako imati prigodu razgovarati s osobom s invaliditetom, samohranim ocem, samohranom majkom djeteta s posebnim potrebama, Ukrajinkom, osobom koja je preživjela nasilje u obitelji, deminerkom, vjeroučiteljem/bajkerom, osobom odraslom bez roditelja, .... i drugim ‘živim knjigama’.

“Žive knjižnice” su dio projekta ‘Ne sudi o knjizi po koricama!’, koji provodi Ustanova za zaštitu ljudskih prava ‘Independent’ iz Zenice u suradnji s brojnim partnerima, a u 2015. godini su organizirane u 15 gradova u BiH. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije