Domaljevac

Udruga roditelja djece s posebnim potrebama ‘Angelus’ organizirala seminar

29.01.2016.
u 07:00

Značaj edukacije nastavnika za rad s djecom s posebnim potrebama kroz inkluzivnu nastavu posebno naglašava Udruga roditelja djece s posebnim potrebama “Angelus” Domaljevac. - Provedba inkluzije u školama je relativno novina i za njezinu potpunu provedbu treba uložiti dosta truda i znanja, rečeno je tijekom seminara, a onda i konferencije u Domaljevcu koju su organizirali kroz projekt Federalnog ministarstva obrazovanja i znanosti. - O njihovim problemima govorimo u javnosti, nastojimo pomoći djeci ne samo kao roditelji, već educirati javnost, a osobito nastavnike, poručuju iz udruge “Angelus”.

Suosjećajnost

Važno je teoriju pretočiti u praksu, spoznati koliko je senzibilnosti potrebno u radu s djecom s posebnim potrebama, koliko suosjećajnosti i spremnosti zajednice za pomoć u radu, prije svega, udrugama koje su najviše usmjerene na pomoć djeci. - Još je puno otvorenih pitanja, nepoznanica pa i nesnalaženja u ovoj oblasti, ali ako se ne krene u rješavanje, djeca s posebnim potrebama neće moći ostvariti svoja temeljna ljudska prava – a to je edukacija koja će im olakšati put kroz život. Proces inkluzivne nastave u školi je složen projekt i treba mu prići sustavno. Treba nastaviti s provođenjem edukacije koja je važna i proširiti projekt te pokušati uvesti na studijima pedagoške akademije dodatni predmet kako bi nastavnici bili više osposobljeni oko provedbe inkluzivne nastave, neki su od zaključaka konferencije.

Važnost edukacije

- Inkluzivna nastava i njezina primjena je kompleksna tema. Kroz dvodnevni rad seminara, a potom konferencije dali smo osnovne smjernice rada s djecom. Čuli smo probleme zbog nepostojanja kategorizacije koju izvodi tim stručnjaka kako bi na osnovi toga napravili individualne, prilagođene nastavne planove i programe. Izmijenili smo iskustva i naglasili kako dalje raditi, kazala je dr. pedagoških znanosti Amra Imširagić iz Tuzle. Petar Dujmenović, predsjednik Udruge “Angelus”, u ime roditelja naglasio je osnovne probleme smatrajući kako je profesionalna edukacija nastavnika iznimno važna za djecu s posebnim potrebama. - Škola u Domaljevcu nam je pomogla u organizaciji. Posebno je za isticanje uključenost velikog broja nastavnika domaljevačko-oraškog područja, a nadamo se da će i s područja općine Odžak prepoznati ozbiljnost našega rada, kaže Dujmenović. Potporu projektima istaknuo je i ravnatelj Stjepan Piljić. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?