Zastupnički dom bih

Usvojen državni proračun za 2019. godinu, završena sjednica

18.12.2019.
u 14:32

Usvajanjem Prijedloga zakona o proračunu institucija i međunarodnih obveza Bosne i Hercegovine za 2019. godinu u drugom čitanju završena je današnja sjednica Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Proračun u iznosu od oko 1,8 milijardi KM usvojen je u ovom domu krajem godine, ali da bi potpuna procedura usvajanja tog najvažnijeg financijskog dokumenta države bila okončana potrebno je da je potvrdi i Dom naroda u oba čitanja u istom tekstu.

Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o plaćama i naknadama u bh. institucijama koje je predložio zastupnik Saveza za bolju budućnost (SBB) Damir Arnaut, a koji je razmatran po hitnom zakonodavnom postupku, nije dobio potrebnu entitetsku većinu da bi zakon bio usvojen.

Zakon predviđa ograničavanje visine otpremnine za dužnosnike na maksimalno 10.000 KM ukoliko u vrijeme obavljanja dužnosti ostvare pravo na umirovljenje. Sadašnji zakon omogućava nekima isplatu otpremnine ponekad i veću od 30.000 KM.

Jedan od pet reformskih zakona kojima se unapređuje financijska stabilnost u BiH i vrši usklađivanje ovog zakona s odgovarajućim direktivama Europske unije Prijedlog zakona o osiguranju depozita u bankama BiH zastupnici su podržali.

Zastupnici su danas obnovili mandat Marinu Vukoji tajniku Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, a odlučili su da se o imenovanju Jasmina Terovića iz SDA za tajnika Zajedničke službe Parlamentarne skupštine BiH te razrješenju s dužnosti dosadašnji tajnik Kenana Vehabovića iz SBB-a naknadno izjašnjavaju.

Na kraju sjednice zastupnici su jednoglasno dali suglasnost na potpisivanje brojnih međunarodnih financijskih ugovora čija je vrijednost veća od milijarde eura, a namijenjeni su za realizaciju projekta iz oblasti cestogradnje, komunalnog gospodarstva, gospodarstva i ekologije.

Predsjedatelj Zastupničkog doma PSBiH Danis Zvizdić (SDA) najavio je da bi peta hitna sjednica Doma mogla biti zakazana za 23. ili 30. prosinca ovisno od toga hoće li sva procedura biti okončana. Na toj sjednici očekuje se imenovanje novog saziva Vijeća ministara BiH, više od 14 mjeseci nakon održanih parlamentranih izbora.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?