Kupus je jedan od najvažnijih dijelova sarme. Nije svaki kupus za sarmu. Odaberite svježi koji ćete sami ukiseliti, imat će poseban okus. Ako za to nemate mogućnosti, kupite radije na placu, nego onaj vakumirani.
Naravno, važno je i - meso! Neki kuhari kažu da se treba koristiti samo svinjetina, a drugi će preporučiti mješavinu svinjetine i junetine. Bilo bi dobro izmiješati dijelove svinjske plećke i vrata.
U loncu treba biti i malo dimljenog mesa koji će mesu dati okus i aromu. Ne zaboravite sarmu krčkati na slaboj vatri dva do tri sata, tako će biti najbolja!
Rižu nije potrebno kuhati nego ju samo na par minuta potopiti u vodu. Jedan mali trik koji će vam olakšati je ako sarmu u lonac slažete okomito, a ne vodoravno. Lakše ćete ju vaditi van kad bude skuhana, a i tako se sarma neće odmotavati ni okretati.