Banjaluka

Veliki broj liječnika u RS-u bez zdravstvenog osiguranja

lijecnici
03.11.2016.
u 08:00

Prema službenim podacima Zavoda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske, u 2015. godini na zdravstveno osiguranje u ovom entitetu bilo je prijavljeno oko 263.600 zaposlenih, dok za oko 37.300 radnika nije uplaćen doprinos za zdravstveno osiguranje ni za jedan jedini mjesec tijekom prošle godine. Apsurdno je da je među tim radnicima kojima nije uplaćena ni marka za zdravstveno osiguranje veliki broj zdravstvenih djelatnika. Iz Zavoda objašnjavaju da je poslodavac, odnosno zdravstvena ustanova, dužan uplatiti doprinose za zdravstvene djelatnike.

- U pravilu, korištenje prava zdravstvenog osiguranja uvjetovano je uplaćivanjem doprinosa. Napominjemo kako je za značajan broj radnika omogućeno koristiti zdravstvenu zaštitu, odnosno uvijek im se ovjeri knjižica, čak i kada za njih nisu uplaćeni doprinosi. To se odnosi na trudnice i rodilje, oboljele od malignih bolesti, dijabetesa, zaraznih bolesti, mentalnih bolesti, progresivnih mišićnih oboljenja, RVI, obitelji poginulih branitelja, osobe s transplantiranim organima, navodi se iz Zavoda.

Predsjednik Granskog sindikata zdravstva i socijalne zaštite u Savezu sindikata RS Milenko Granulić potvrdio je da veliki broj zdravstvenih djelatnika u RS nema uplaćene doprinose, ali i da im Zavod ovjerava knjižice.-Zavodu nije uplaćen doprinos, ali se knjižice ovjeravaju jer postoje određeni ugovori kojima su te obveze reprogramirane, rekao je Granulić. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije