Republika Srpska

Vidović: Deficit u proračunu 412 milijuna KM, zaduženje ide na 678 milijuna

14.05.2020.
u 15:11

Prihodi u proračunu Republike Srpske (RS) planirani za ovu godinu bit će manji za 238,7 milijuna KM, a RS će se morati zadužiti za duplo veći iznos od planiranog – potvrdila je danas Zora Vidović, ministrica financija RS-a.

- Od polovine ožujka do danas prihodi su već smanjeni za 140 milijuna KM, zbog čega će biti korigiran planirani proračunski okvir – precizirala je Vidović na konferenciji za novinare nakon sjednice entitetske Vlade.

Zbog smanjenja prihoda usljed novonastale situacije izazvane koronavirusom predložen je kaže rebalans entitetskog proračuna, a u resornom ministarstvu smatraju da će deficit u proračunskoj kasi iznositi 412 milijuna KM.

Narodnoj skupštini RS-a bit će predložena i izmjena odluke o dugoročnom zaduženju, koja će s planiranih 315 milijuna, biti povećana na 678 milijuna KM.

- Na domaćem tržištu RS će se zadužiti za 354 milijuna, već se zadužila 214 milijuna i ostaje da se zaduži 140 milijuna KM. Sredstva od Međunarodog monetranog fonda (MMF), Europske komisije i EBRD-a iznose 323,8 milijuna KM - rekla je Vidović i dodala da je to maksimalni iznos zaduženja, s kojim vlasti planiraju da "prebrode" rashode u proračunu.

Dug RS će u tom slučaju iznositi pet milijardi i 988 milijuna KM, što j 55,9 posto BDP-a, a gornja granica je 60 posto, što znači da tu imamo prostor za zaduženje za još 570 milijuna - istaknula je ona.

Entitetska ministrica financija je rekla da je na današnjoj sjednici Vlade RS prihvaćena uredba sa zakonskom snagom, koja se odnosi se na obveze koje je Vlada preuzela prema gospodarstvenicima.

Svim pravnim subjektima u RS koji su radili do 12. svibnja bit će plaćeni dopirinosi na plaće, kao i u ožujku, a za one koji i dalje ne rade bit će uplaćene minimalne plaće radanicima s porezima i doprinosima.

Također, Vlada RS donijela je uredbu o formiranju kompenzacijskog fonda, a kako kaže Vidović, to je pravni sljednik Fonda solidarnosti.

Novoformirani fond će voditi evidenciju o prikupljenjim i raspoređenim sredstvima za sprječavanje štetnog utjecaja virusa korona.

Ministar za znanstveno razvoj, visoko obrazovanje i informacijsko društvo u RS Srđan Rajčević rekao je da su visokoškolske ustanove dužne organizirati pet ispitnih rokova u osam termina.

Riječ o travanjskom, lipanjsko-srpanjskom, kolovoskom, rujanskom i listopadskom roku za akademsku 2019.-2020. godinu.

Naglasio je da su visokoškolske ustanove dužne ridržavati se  mjera i preporuka Instituta za javno zdravstvo i Ministarstva zdravstva i socijalne zaštite RS.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije